Povratak

Kastracija, prehrana i pojava mokraćnih kamenaca u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pročitala sam članak, tj. Vaš odgovor na pitanje "kastracija da ili ne" i moram da Vam kažem da se veoma dvoumim. Imam mačka starog 11 mjeseci i rado bih ga odvela na kastraciju, ali priznajem da sam se uplašila kada sam pročitala dio o kamencu i problemima sa mokrenjem. Zanima me koliko je to često kod kastriranih mačaka? I takođe, ja svog mačka hranim hranom za mačke, ali ne mogu priuštiti hranu poput Eukanube ili Royal Canina, a i iskreno, sve i da hoću, ja živim u malom gradu u kome zaista nema gdje da se kupi visokokvalitetna mačja hrana. Znači li to da, ako nastavim da ga hranim dosadašnjom hranom (Whiskas), postoje velike šanse da će imati problema sa urinarnim traktom?

Sa druge strane, učinila bih to jer ne želim da nastrada negdje, ali me te loše strane kastracije zaista plaše. Hvala unaprijed,
Tamara

O: Urolitijaza je naziv koji se odnosi na formiranje kamenaca ili urolita u mokraćnom sustavu. Kamenci se u mačaka mogu formirati bilo gdje duž mokraćnog sustava - u bubrezima, uretri ili mokraćnom mjehuru gdje su i najčešći. Kamenci se formiraju uslijed prezasićenosti urina sa određenim mineralima. Nekoliko je pogodovnih čimbenika prezasićenosti urina uključujući i povišenu koncentraciju specifičnih minerala u urinu, promjene pH (kiseli ili lužnati), jako koncentrirani urin, prisutnost ili odsutnost stimulatora i inhibitora za formiranje kamenaca. Pogodovni čimbenici za nastanak su: genetika, razlike u sastavu hrane i konzumiranju vode, postojeća metabolička bolest kao što je hiperkalcemija zbog preaktivne paratireoidne žlijezde te kongenitalnih problema poput abnormalnog razmještaja krvnih žila oko jetre. Većini slučajeva formiranja mokraćnih kamenaca ne zna se uzrok.

Istraživanja su pokazala kako je pojavnost bolesti donjih mokraćnih puteva općenito u populaciji mačaka oko 1% no postoji vjerojatnost da je ovaj postotak veći (5-10%) zbog mnogih službeno neliječenih slučajeva.

Uroliti se u mačaka općenito češće javljaju u mužjaka nego u ženki iz anatomskog razloga - imaju užu uretru od ženki. No, problem će se razviti tek kada pH mokraće odudara od normale - ako je prekiseo formiraju se kamenci a ako je lužnat kristali. Iako uroliti nisu infekciozni često se razvija i blaga upala mokraćnog mjehura ako je sluznica iziritirana a ako kamenac priječi prolazak urina stanje je po život opasno.
 
Također, u mužjaka je zabilježena češća pojava oksalatnih kamenaca. Rizik za pojavu istih raste sa starenjem životinje a u najvećem postotku kod kastriranih mužjaka u starosti 10-15 godina. Češće obolijevaju Perzijska, Himalajska i Burmese pasmina. Bakterijska infekcija obično ne prati formiranje oksalata već je češći nalaz uzroka - hiperkalcemija. Ovaj problem se obično viđa u kastriranih mužjaka i/ili nekastriranih mačaka oba spola koje metaboliziraju lužnati urin. Pokazalo se da je to posljedica prehrane koja sadrži manju količinu mesa i mesnih prerađevina a veću količinu hranjivih tvari biljnog podrijetla. Ovo se događa iz razloga njihove prirode mesoždera čija normalna prehrana rezultira u kiselom urinu.

Također, ova pojava se povezuje i sa kastriranjem mužjaka u ranijoj dobi jer uretra i penis ostaju nerazvijeni u potpunosti zbog nedostatka hormona testosterona te stoga i suženi. Manja i tanja uretra pogodnija je za formiranje kamenaca i nastanka obstrukcije.

Osim kastracije kao rizika za nastanak kamenaca i općenito problema sa mokraćnim sustavom u mačaka ulogu imaju i pretilost, smanjena tjelesna aktivnost, prehrana samo dehidriranom hranom sa smanjenim unosom tekućine.

Whiskas hrana za mačke svrstana je u premium hrane koje karakterizira visoka kvaliteta. Podijeljena je u kategorije kao i superpremium hrana, te se također prodaje isključivo u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Svi proizvođači premium hrane nude vrlo široke linije proizvoda, te zadovoljavaju potrebe svake mačke. Pored dehidrata, većina premium linija nudi vrlo kvalitetnu konzerviranu hranu i paštetice. Stoga predstavlja dobar izbor za prehranu Vašeg ljubimca.

Kako samo kastracija ne dovodi do problema sa mokraćnim sustavom, mišljenja sam kako zahvat ima više pozitivnih strana. No, ipak, najbolje bi bilo da u dogovoru sa Vašim veterinarom odlučite što bi bilo najbolje za Vašeg ljubimca.