Povratak

Krvava stolica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Za pocetak da Vam se zahvalim za nesebičnu pomoć i bogate odgovore na svako pitanje. Naime, u pitanju je maca koju tretiram od gljivica, lokalno i oralno već 20 dana. Prvo se malo povuklo, pa su se opet počele gomilati crne naslage na bradi. Na veterinarskom institutu u Novom Sadu su svi nalazi (paraziti, bakterije i gljivice) bili negativni, mada je laborant rekao da nalaz na gljivice može i da omane. Dokaz o gljivicama sam ja, jer sam dobila jednu koju sam do sada skoro sanirala. Maca je u karanteni i uporno je liječim. Da problem bude veči, maca ima naslage na zubima i neprijatan zadah jer se hrani mokrom hranom. Pored mliječnog zuba raste joj novi očnjak.

Počela sam da joj pomalo dajem dehidriranu hranu koju ona uglavnom guta nesažvakanu. Povrh svega, primijetila sam krv sa izmetom! Koliko znam, od parazita je čišćena po rođenju Virbac oralnom pastom, sada je odprilike 5-6 mjeseci stara. Do sada je samo nedelju dana bila napolju i to prije skoro dva mjeseca, kada je vjerojatno i zaradila gljivice, svo ostalo vrijeme nije izlazila iz stana. Je li moguće da je pojava krvi u stolici od nesažvakane dehidrirane hrane ili je to od parazita? Kako da se izborim sa svim ovim nedaćama koje su snašle jadnu macu? Suzana.

O: Krv u stolici mačke može se pojaviti iz nekoliko razloga. U mačića nije neuobičajeno da je motorika crijeva usporena, što ima za posljedicu tvrdu stolicu.

Ako je ovo u pitanju, pronalaskom uzroka tvrde ili suhe stolice riješiti ćete problem. Neprožvakana dehidrirana hrana ne bi trebala uzrokovati probavne probleme ove naravi. Uzrokom krvave stolice mogu biti neke vrste crijevnih parazita, uključujući i gliste. Mačiće se preporuča preventivno tretirati protiv crijevnih parazita svaka 2 mjeseca, a kasnije 3-4 puta godišnje. U mačića se vrlo često, kao komplikacija invazije crijevnim parazitima pojavi kokcidioza koja ima za posljedicu prisustvo krvi u stolici. Također, uzrokom može biti bakterijska infekcija uzrokovana Campylobacter spp. ili clostridijama koje uzrokuju upalu crijeva i posljedično tome krvavu stolicu, te bakterijama Salmonella ili E. coli. Kampilobakterioza je gastrointestinalna infekcija, a najčešće se prenosi preko kontaminirane hrane ili vode, ili termički neobrađenog mlijeka. Simptomi se mogu pojaviti nakon samo jednog dana ili tek nakon 10 dana od dana kad je organizam bio izložen bakteriji.

Kod nekih se zaraznih bolesti mačaka, uz ostale simptome, također pojavljuje proljev uz krv u stolici (parvo virusna infekcija). Ako ste u mogućnosti, odnesite stolicu na koprološku pretragu, te prema nalazu poduzmite terapiju.

U nekih se mačića događa da prilikom osjeta motiliteta rektuma izvrnu sluznicu rektuma. Takvo tkivo vrlo je podložno iritaciji, pa dolazi i do krvarenja. U nekim slučajevima tako izvrnuta sluznica ostati će izvrnuta i dulje vremena nakon pražnjenja crijeva, a izgleda kao ružičasti prsten od tkiva oko otvora rektuma. Vrlo često ovaj problem, osim anatomskih nepravilnosti, posljedica je suženosti crijeva zbog unutarnjih parazita (glista, kokcidije, giardije).

Neki mačići s krvavom stolicom bez vidljivih uzroka vrlo dobro reagiraju na posebne medicinske lakoprobavljive hrane (Hill's Feline i/d, Eukanuba Intestinal formula, Royal Canin Intestinal). Ove hrane se svakako preporučuju u slučajevima kad je nemoguće odrediti uzrok proljeva, tako da mu svakako možete ponuditi jednu od navedenih u obliku suhe hrane.

Ako bi postojali znakovi depresije, gubitka krvi iz drugih otvora, povraćanje ili odbijanje hrane, veterinarska intervencija će biti neophodno potrebna.