Povratak

Mokraćni kristali i kamenci - FLUTD (bolest donjih mokraćnih puteva)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 2 dana odvela sam mačka u veterinara jer nije mogao vršiti nuždu, 3 dana samo su mu nekontrolirano izlazile kapljice mokraće. Veterinarka mu je napravila ultrazvuk, gdje je otkriven pijesak te mu je ispraznila mjehur (koji je bio itekako pun) kateterizacijom. Dobio je 8 tableta koje mora piti po dvije dnevno te mi je preporučena Hillsova hrana s/d. Kako je nije bilo za kupiti, uzela sam mu Royalovu Urinary. No, nakon svega primjetćujem da mačak i dalje ne obavlja nuždu normalno, već se muči, a to izlazi u malim količinama. Zanima me da li je to normalno i ako je, nakon otprilike kojeg vremenskog roka bi mu se trebao vratiti normalni nagon i količina za mokrenjem? Također me zanima da li mu nakon dva,

tri mjeseca smijem povremeno (npr. jednom tjedno) davati običnu hranu (Kitekat, Whiskas i sl.), čisto malo radi promjene jer se dosta brzo zasiti određene vrste hrane? Bila bih vam veoma zahvalna ako bi mi mogli pomoći svojim savjetom i zanima me da li postoji kakav čaj koji bi mu povremeno mogla davati, tipa Uvina čaja, zbog mokraće? Unaprijed vam velika hvala, Damira

O: Bolest donjih mokraćnih puteva (FLUTD) sastoji se od grupe uvjeta od koje mnogi izazivaju upalu donjeg mokraćnog sustava i stvaranje kamenaca.

Visok udio određenih minerala u hrani povećava mogućnost stvaranja kristala u mokraći. Poželjno je u hrani održavati što niži udio minerala magnezija i fosfora jer su oni najčešći sastojci kristalnog tipa - struvita. Struviti su kristali koji se stvaraju u alkalnoj (lužnatoj) mokraći a drugi tipovi kristala kao oksalati u kiseloj mokraći.

Mokraćni kristali ili kamenci zahvaćaju donje mokraćne puteve i izazivaju iritaciju, upalu, čak i začepljenja i nemogućnost mokrenja.

Prehrana koja daje optimalnu kiselost mokraće (mokraćni pH) neophodna je u nadzoru stvaranja kristala. Mokraćni kristali se vrlo učinkovito odstranjuju uz pomoć prikladne prehrane, ali će to ipak ovisiti o konkretnoj vrsti kristala.O težini stanja i dužini trajanja bolesti, ovisi i trajanje potrebne posebne prehrane.

Otapanje mokraćnih kristala postiže se hranom "s/d" (Hill's) ili "Urinary" (Royal Canin), a sprječavanje ponovne pojave kamenaca hranom "c/d" (Hill's) ili "Urinary" (Royal Canin). Eukanuba ima hrane "Struvite Urinary Formula" i "Oxsalate Urinary Formula" (u dehidriranom obliku i kao konzerve) namijenjene za održavanje pH mokraće.

Potrebno je maci davati isključivo medicinsku hranu za otapanje kamenaca jer svakim unosom druge hrane umanjit će se mogućnost otapanja.

Ako primjetite da maca uopće ne mokri ili je to jako malo, ponovite posjet veterinaru kako bi se izvršila kateterizacija i time izbjegle moguće komplikacije.

Vremenski period u kojem će doći do otapanja kamenaca uz korištenje medicinske hrane ovisi tome koliko je bolest uznapredovala. Kada životinja mokri bez poteškoća, znači da su otopljeni kamenci koji su zatvarali mokraćne puteve, ali kako su prisutni u obliku "pijeska" potrebno je nastaviti još oko 3 tjedna pa prijeći na hranu za održavanje.

Pošto Vi koristite Royal Canin "Urinary", koji je namijenjen i za otapanje i održavanje pH mokraće, hranu nije potrebno mijenjati.

Kada ljubimac jednom oboli od FLUTD-a, hranom koja preventivno pomaže da ne dođe do povrata bolesti treba biti hranjen do kraja života. Vaša maca može jedino koristiti, kako sada tako i u buduće, samo hranu koja regulira pH mokraće (ranije navedene hrane proizvođača Royal Canin, Hill's ili Eukanuba), u protivnom će doći do povrata bolesti.

Uvin čaj popularan je lijek za mokraćne infekcije i dokazano je njegovo djelovanje na površinu bakterija, a time i sprječavanje širenja i izazivanja upale. No, taj čaj ne djeluje na kristale i ne otapa kristale u mokraći.