Povratak

Treći očni kapak i oslabljen imunitet kod mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani,  mačak nam ima oči malo čudnog izgleda, već drugi put. U uglovima očiju mu je bijelo. On jede i ide van. Čak mu malo oči i suze, prvi puta je isto to imao pa mu je to prošlo za par dana, jednom nam je veterinar rekao da je to nedostatak vitamina B pa su nam preporučili pastu Calopet (navodno da je ona dobra i za to). Da li je u istinu  riječ o nedostatku vitamina B ili je nešto drugo u pitanju ili moramo nešto mjenjati u prehrani? Molimo vas da nam preporučite što bi bilo dobro učiniti kako bi se popravio  njegov imunitet koji je slab jer uvijek zna biti bolestan u prvom, drugom i trećem  mjesecu (slab imunitet, povišenje temperature).

Tada ga vozimo veterinaru na injekcije, nakon toga mu bude dobro pa za tri tjedna opet nešto.
Hvala, Tomislav i Snježana

O: U unutrašnjem očnom kutu (uz nos) nalazi se u mačaka treći očni kapak. Treći očni kapak služi za zaštitu oka. On na bulbarnoj strani sadrži sitne limfne folikule koji su neophodni za stavranje lokalne imunosti, ali i za produkciju suza, čime se oko ''brani'' od svih štetnih agensa (prašine, bakterija i sl.).

Ponekad se događa da je treći očni kapak izraženiji pa se takvo stanje naziva protruzija trećeg očnog kapka. Ovakvo se stanje uglavnom javlja kao posljedica gubitka imuniteta zbog neke druge bolesti. Najčešće se radi o parazitarnim invazijama, proljevu(dehidracija), bolestima jetre, nekim virusnim infekcijama ili o tumoru. Dijagnoza se postavlja općim i oftalmološkim pregledom.
Ukoliko se radi o povremenoj protruziji, kada se ukloni primarni uzrok (bolest zbog koje je nastala), trebalo bi doći do spontanog povlačenja trećeg očnog kapka, međutim, ukoliko se radi o trajnoj protruziji (koja ometa vid), liječenje je isključivo kirurškim putem.

Imunološki sustav životinja prepoznaje i pokušava uništiti različite uzročnike stvaranjem antitijela. Neki mačji virusi, kao što su FIV i FeLV, oslabljuju odgovor imunološkog sustava na određene podražaje. Ako je imunološki sustav preosjetljiv ili se pravodobno ne isključi nastaje alergija ili autoimuna bolest. Sposobnost imunološkog odgovora, uz prije navedene viruse, smanjuje se pod utjecajem prisutnosti drugih bolesti, nedostatne prehrane i štetnih utjecaja okoliša.

Kako niste naveli što mačka jede, preporučam Vam da joj ponudite neki od superpremium programa (Hill`s, Eukanuba, Royal canine) koji predstavljaju optimalan izvor svih nutrijenata, pa tako i minerala i vitamina.

U ponudi ljekarni Pet centra je i Immunoboost pasata koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, probiotske bakterije i vitamine koji predstavljaju potporu mačkama oslabljenog imunološkog sustava.