Povratak

Treći očni kapak i virusne infekcije u mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim Vas ako mi možete pomoći. Mom mačku (star oko 4 mj.) se pojavljuju nekakve opne u unutarnjem kutu očiju, koje mu smetaju jer dođu do polovice oka te kiše i ima proljev. Zanima me što bi to moglo biti i što bih trebala napraviti? Unaprijed zahvaljujem, Antonia

O:
Opna koju spominjete u unutrašnjem kutu oka predstavlja treći očni kapak, koji je normalan dio oka u pasa i mačaka. Normalno se uglavnom ne vidi, a ima određenu ulogu u fiziologiji oka. Smješten je u medijalnom kutu oka i sastoji se od hrskavice u obliku slova T.

Treći očni kapak imaju psi i mačke, a funkcija mu je pretežno u zaštiti oka, mehanički, ali i premazivanje rožnice tankim slojem suza, kako bi rožnica bila vlažna.

U trećem očnom kapku nalazi se i pomoćna suzna žlijezda kao i limfni folikuli. On može biti ponekad jače izražen pa govorimo o protruziji. To se događa kada je imunitet narušen i kada postoje različite infekcije u organizmu i to može biti povremeno ili stalno. Moguća je upala limfnih folikula, koji se nalaze sa unutrašnje strane oka, kao i pojava stranog tijela poput travke, iako je to češće kod pasa.

Vaš mačak vjerojatno ima virusne infekcije, koje su česte u ovom periodu, a više o njima možete pročitati ovdje.

S obzirom na dob Vašeg ljubimca, preporučujem Vam odlazak veterinaru jer kod mladih maca virusne infekcije mogu biti teške, ponekad i s trajnim posljedicama (naročito kada je u pitanju oko).