Povratak

Kvržica pod kožom psa / kožne morfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Imam psa starog 11 godina. Pronašli smo joj kvržicu na leđima veličine graška, kada joj to diramo počinje se kvrčiti kao da ju boli. Ne znam što bi to moglo biti i da li će se to povući ili je to povezano s bolesti srca? Tina

O: Takozvane. kožne morfe ili eflorescencije dijelimo prema njihovom razvoju na primarne i sekundarne. Prema obliku ih dijelimo na morfe iznad razine kože, u razini kože te ispod razine kože. Primarne su kožne morfe s sljedeće:
 

Mrlja (macula) označuje promjene u boji kože ograničenog opsega. 

Kvržica (papula) je čvrsta izbočena morfa što nastaje zbog ograničene upalne infiltracije papilarnog sloja kože. Papile se polagano razvijaju i polagano nestaju, a dosežu veličinu zrna prosa ili veće. Katkad se dešava da se razviju folikularno pa u tom slučaju iz njih vire dlake ili ostaci dlaka.

Papule se javljaju u tijeku akutnih ili kroničnih afekcija kože, a tipične su kod alergijskih dermatoza. Na mjestima gdje je koža grubo obrasla dlakom papule se ne vide, već se samo mogu opipati prelazeći dlanom niz dlaku.

Čvorić (tuberkulum) nastaje slično kao i papula tj. zbog upalne infiltracije korijuma. Razvija se u dubljim slojevima kože ili pod kožom, a kasnije se izdigne iznad površine kože. Veličine je do zrna graška, a može biti i veći, no u tom se slučaju govori o čvoru ili nodusu. Čvorići i čvorovi u koži često nastaju u vezi s gnojnom upalom dlačnog folikula (folikulitis). Dođe li pritom do nekroze kože nastaje poseban oblik nodusa, koji je bolan, a naziva se i furunkulom.

Mjehurić (vezikula) je šupljina u epitelijalnom sloju kože. Ispunjena je seroznim eksudatom koji može biti i krvav. Mjehurić može biti pun i napet ili poluprazan pa mu je stijenka mlohava. Mjehurići što leže površno lako puknu pa koža na tim mjestima bude nekoliko dana vlažna, no sadržaj mjehurića može se brzo i osušiti. Na koži koja nije pigmentirana može se oko mjehurića vidjeti crvenilo. Uglavnom su mjehurići veliki poput glave igle pribadače do zrna leće. Mjehurići se javljaju kod čitavog niza kožnih bolesti, a naročito kod osipa od hrane i infekcioznog egzantema.

Zagnojeni mjehurić (pustula) razlikuje se od vezikule samo po svom sadržaju koji je gnojan, mutan, žute, zelenkastožute ili sivkaste boje. Kad pustula pukne i isprazni se sadržaj iz nje dno je bilo crveno i upaljeno. Pustula je primarna morfa, no može nastati i sekundarno zbog infekcije papule i vezikule. Zagnojiti se mogu i veći mjehuri pa ako ih na koži ima mnogo govorimo o impetigu.


Sekundarne kožne morfe nastaju iz primarnih i to su ogrebotina, pukotina kože, čir, nekroza i ožiljak. Na mjestu aplikacije lijek može nastati tvorba kao reakcija tkiva. Tumori, blastomi, novotvorevine i izrasline predstavljaju eksces normalnog rasta tkiva s autonomnim, atipičnim, neprestanim, neograničenim i nesvrsishodnim bujanjem tkiva. Zaostali metak iz zračnice te ostala strana tijela također mogu doći u obzir. Svaka tvorba može vršiti pritisak na živac i izazvati bol. Opisana promjena najvjerojatnije nema veze s bolesti srca. Savjetujem Vam da psa odvedete veterinaru koji će postaviti točnu dijagnozu.