Povratak

Oteklina na tijelu psa - hematom, apsces

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam njemačku ovčarku staru 2,5 godine. Primjetila sam da ima nekakvu izbočinu s desne strane kod početka zadnje noge, izbočina je meka na dodir kao da je ispunjena tekućinom. Ne boli ju na dodir, normalno trči i hoda pa čak i leži na njoj. Zanima me da li je to nešto opasno? Čudna mi je u zadnje vrijeme, možda i ja sad preuveličavam jer sam zabrinuta za nju. Što da radim? Ovih dana se tjerala pa kako ranije nisam opazila tu izbočinu povezala sam je s parenjem, je li postoji mogućnost da je i to uzrok izbočine? Monika


O: Oteklina koju opisujete može biti različitog porijekla. Prije svega, može se raditi o posljedici udarca, odnosno traume i to je potrebno pažljivo istražiti.

Kao posljedica traume često se javlja hematom. Hematom predstavlja izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina.

Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (radi li se o labavom ili kompaktnom tkivu). Ako je na mjestu pucanja arterije očuvano dotjecanje i otjecanje krvi, nastaje pulsirajući hematom. Organizam sanira hematom, ovisno o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo postepeno resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum.

Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Apsces je zatvoreno gnojno žarište u koži ili potkožnom tkivu čiji gnojni sadržaj ima tendenciju izbijanja na površinu. Liječi se evakuacijom gnoja i odgovarajućim tretiranjem unutrašnjosti,ovisno o veličini.Također se apliciraju antibiotici.

Preporučujem Vam da svoju ljubimicu odvedete svojem veterinaru.