Povratak

Parvoviroza i gubitak šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije par dana imala sam užasno iskustvo sa štencetom rottweilera. Naime, kupili smo ga od uzgajivača koji nam je slagao da je star 8 tjedana, a ustvari je imao 6,5 tjedana kada smo ga preuzeli. Bio je presladak, a i prešli smo dalek put da bismo ga preuzeli. Dao nam je međunarodnu veterinarsku knjižicu u kojoj su bile evidentirane 2 vakcine koje mu je dao sam uzgajivač, treću smo nakon cca. 20 dana trebali dati mi. Konsultovali smo se sa veterinarom i 5. dan mu je uredno kupiran rep, obzirom da mu je ranije bio djelimično kupiran, oporavak od tog zahvata trajao je 2 dana. 10. dan svog boravka kod nas počeo je  povraćati, dobio je temperaturu.

Odmah slijedeći dan odveli smo ga veterinaru, koji mu je dao infuziju i određenu terapiju. U međuvremenu je dobio i krvav proljev. Terapiju je primao ukupno 3 dana, a četrvti dan je, nažalost, uginuo. Molila bih vas za Vaše mišljenje, koje jako cijenim! Interesuje me da li smo mi i gdje pogriješili i da li smo nečim mogli spriječiti ovaj nesretni slučaj? Hvala!
Lijepi pozdrav, Aida

O: Parvoviroza pasa je kontagiozna, virusna bolest pasa koju uzrokuju parvovirusi.

Najčešće se javlja kod štenaca u starosti od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Bolest se može javiti u tri oblika: kao srčani oblik u štenadi do 3 mjeseca starosti, kao crijevni oblik uz koji se također može razviti srčani oblik i treći oblik je kod pasa starijih od godinu dana, i to je oblik bez simptoma. To je kontaktna infekcija i najčešće se prenosi kontaktom bolesnog i zdravog psa, ali može i kontaminiranim predmetima, obućom i odjećom.

Glavni simptomi bolesti su gubitak apetita, povišena temperatura, povraćanje, proljev neugodna mirisa.

Specifičnog lijeka nema, nego se životinja liječi simptomatski tako da se nadoknadi izgubljena tekućina u organizmu bolesnog psa, antibioticima spriječi sekundarna bakterijska infekcija. Treba zaustaviti povraćanje i proljev, potrebna je vitaminska terapija, medicinski ugljen da pokupi toksine iz probavnog sustava, a za stabilizaciju crijevne flore treba dati bakterije mliječno-kiselog vrenja.

Smrtnost kod oboljele štenadi je jako visoka. Svakako se zato preporučuje vakcinacija zdravog šteneta u svrhu stvaranja imuniteta.

Kao zaštitu od virusa parvoviroze štenad dobiva protutijela protiv ovog virusa jednim dijelom u majčinoj utrobi preko placente, a drugim dijelom kolostrumom i majčinim mlijekom. Kolostrum je najvažnije posisati prvih nekoliko sati nakon poroda dok je sluznica crijeva najpropusnija za protutijela. Taj titar protutijela koji je štenad pasivno dobila, smanjuje se sa starošću štenadi. Štenad se ne preporuča vakcinirati prije dobi od 6 - 8 tjedana kako im ne bi poništili imunitet koji su već dobili, a kako se taj imunitet gubi u dobi od 6 - 8 tjedana, smatra se da je to najbolje vrijeme za prvu vakcinaciju. Druga vakcina daje se 3 - 5 tjedna nakon prvog cijepljenja.

No, napominjem da krvavi proljev mogu uzrokovati i druge infektivne ali i neinfektivne  bolesti, trovanje kumarinskim preparatima (rodenticidi) i sl.

Kupiranje repova kod štenaca obično se obavlja u dobi od 3 - 5 dana i to na dva načina: rezanjem kirurškim nožem ili podvezivanjem korijena repa koji će atrofirati nakon nekoliko dana. Kupiranje u kasnijoj dobi iziskuje temeljitu procjenu Vašeg veterinara. No, ako već niste upoznati, početkom prošle godine i u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o zaštiti životinja, kojim se zabranjuje kupiranje repova i ušiju, s izuzetkom lovačkih pasa. Nepoštivanje zakona može rezultirati kaznom teškom od 50.000 do 100.000 kuna.

Uvjerena sam da ste poduzeli sve kako bi pomogli Vašem psiću, no u nekim slučajevima infekcija može biti toliko jaka da se organizam, niti uz pomoć terapije, ne uspije oduprijeti. Također, iako ne navodite koju je točno terapiju primilo štene, ne sumnjam u stručnost kolege veterinara te smatram kako je poduzeo maksimalno u smjeru izliječenja Vašeg psa.

Nadam se da će te uspjeti preboljeti gubitak Vašeg šteneta, te možda u budućnosti nabaviti novog kućnog ljubimca koji će Vas uveseljavati.