Povratak

Trovanje psa otrovom za štakore: simptomi, tijek, oporavak i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam Američkog Staforda starog 1god prije 5 dana je počeo povraćati, ujutro sam ga našla kako leži na zemlji u dvorištu i primjetila sam da kaka krv odma sam otišla veterinaru koji ga je pregledo i dao mu tri inekcije,izmjerio mu je temperaturu koja je bila 40c te mi je dao neke crne tablete koje sam mu dala taj dan 2 puta i idući dan jednom.Veterinar je rekao da je otrovan opet sam ga odvela na pregled i dalje je povraćao,jeo nije ništa, kakao nije, temperaturu nije imao čak je i malo živnuo. Do otprilike 15 sati je bio ok šetao je po dvorištu odazivao se na moje pozive. Odjednom je samo klonuo legao i micao samo očima nije se mogao ni pomaknuti. Zaboravila sam napisat da je veterinar reko da se otrovo otrovom za štakore mi toga nemamo,a moj pas van ide samo sa mnom i nikad mu nedam da jede išta. Koliko dugo traju simptomi i postoji li mogućnost da se on oporavi s obzirom na ove sve simptome? Ja se tješim da je on tako miran i bezvoljan jer nije jeo od i iscrpljen je od svega što je prošao. Unaprijed zahvaljujem. Lana

O: Jedan od najčešćih oblika otrovanja u pasa jest otrovanje s preparatima namijenjenim smanjivanju populacije štakora - otrovima za štakore.

Razlog leži u činjenici da se takve meke postavljaju najčešće u blizini naših staništa, što dodatno povećava vjerojatnost da dođe u kontakt i s drugim životinjama.


Otrovi za štakore dolaze u različitim oblicima. Zajedničko im je da su antikoagulanti i najčešće kumarinski derivati. Te tvari su kompetitivni inhibitori vitaminu K u procesu grušanja krvi. Osim toga, oštećuje kapilarni endotel pa se toksični učinak očituje u hemoragičnoj dijatezi. Ono što nama čini najveći problem kod njih je činjenica da se kumuliraju u organizmu i toksični učinak se pojavljuje tek nakon ingestije određene doze, odnosno nakon prolaska određena vremena. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam, odjedanput mogu uzrokovati akutnu vazodilataciju i pad krvnog tlaka te smrt zbog hemodinamičkog kolapsa. Osjetljivost prema kumarinskim derivatima povećana je pri nestašici vitamina C jer je tada fragilnost kapilara povećana.


Klinička slika je napredujuća slabost životinja, bljedilo vidljivih sluznica i krvarenja po tijelu, u obliku većih ili manjih hematoma po uškama, butovima, u okolici zglobova, posebno skočnog zgloba te po vidljivim sluznicama. Krvarenja se zapravo razvijaju u svakom tkivu, u potkožnom tkivu, mišičju, pod poplućnicom, potrbušnicom u mozgu itd. Otrovane životinje mogu imati krvavi proljev ili povraćati krv, mogu krvariti na nos ili mokriti krv.


Pri postupku s otrovanim životinjama treba imati na umu da mehanički inzulti prilikom hvatanja životinja mogu uzrokovati potkožne hematome, a ubod i najtanjom iglom može izazvati nezaustavljivo krvarenje.


Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze (vlasnikovih podataka o pojavi, tijeku i simptomima bolesti), kliničkoj slici i nalazu laboratorijske pretrage krvi.


Liječi se specifičnim farmakološkim antidotom, a to je vitamin K (Konakion). Dajemo ga s infuzijom glukoze i fiziološke otopine, čime suzbijamo dehidraciju i nadomještamo volumno izgubljenu krv. Stanje kardiovaskularnog sustava poboljšavamo vitaminom C, a komplikacije bakterijske prirode sprečavaju antibiotici. Sama terapija kod trovanja traje 10 do 14 dana jer zbog kumulativnog djelovanja (sporo se izlučuje i sporo se razgrađuje) svaka rezidua ("zaostala") u organizmu može uzrokovati recidiv (ponovne pojavu znakova i povrat stanja).


Za to vrijeme, u prehrani se savjetuje koristiti hrane koje su lakoprobavljive (npr. Intestinal formule - Eukanuba, Royal Canin, Hill's i/d ili Purina EN).


U svakom slučaju pridržavajte se svih naputaka Vašeg veterinara te ga obavještavajte o svim oscilacijama tijekom samog oporavka. Na takav način je moguće veterinaru pratiti sam tijek oporavka kao i prikladno reagirati, po potrebi. U skladu s razvojem situacije isti će biti u mogućnosti dalje Vas savjetovati kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.