Povratak

Kako naučiti malog aleksandra da govori?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Interesuje me koliko reči može naučiti mali aleksandar ? Čuo sam da može naučiti više od 200 reči pa ako mi možete reći da li je to tačno?
Hvala, Davor

O: Mali aleksandri su ptice prosječne inteligencije, a smatra se kako su i jedni od najboljih pričalica među papigama. Spominje se brojka od 150 do 250 riječi koje mogu naučiti oponašati i ponavljati. Točan broj riječi je gotovo nemoguće odrediti, s obzirom na to da svaka ptica ima različite sposobnosti te broj riječi postiže individualnom brzinom i na vlastitu razinu.

Niti jednu papigu nije lako naučiti govoriti. Glavni uvjet da biste papigu naučili govoriti je da mora biti pitoma i odvojena od drugih ptica, kako bi čula samo ljudski govor. Najvjerojatnije će prvo progovoriti svoje ime jer ćete ga najčešće izgovarati u njegovoj blizini. Moj savjet je da mu izaberete ime u kojem je zastupljen glas "a" i "o" jer veće papige izgovaraju najlakše riječi s tim slovima, za razliku od tigrica koje najlakše izgovaraju one riječi u kojima je najviše zastupljen glas "i".

Kod malih aleksandara prosječna je dob oko jedne godine starosti kada počnu oponašati prve riječi.