Povratak

Razmnožavanje čančare - polijeganje jaja i izlijeganje mladunaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam u vrtu dvije kornjače čančare, mužjaka i ženku. Ženka je u petom mjesecu polegla tri jaja, ali ovih dana dana je padala velika kiša i ta jaja su se vjerojatno natopila. Molim vas da mi kažete da li će se što izleći iz njih u devetom mjesecu, pošto su se smočila? Jaja su još uvijek pod zemljom i ne planiram ih dirati.
Puno hvala, Tonči

O: Nakon parenja i oplodnje, ženka počne tražiti pogodno mjesto za polaganje jaja. Znači, vrlo je kratak period kada je jaje u kornjači.  Kornjača najprije vrhom čeljusti počne pipati i zagrebavati zemlju prednjim nogama.

Kada pronađe neko zaklonjeno, suncu izloženo mjesto u rahloj zemlji, čančara započne stražnjim nogama kopati jamicu. U njoj odloži 3 "- 15, obično 6 "- 8 bijelih ovalnih ili okruglastih jaja, veličine golubljih.

Cijeli proces polaganja jaja, od početka kopanja, polaganja i zatrpavanja traje oko 3 sata.

Nakon što kornjača zatrpa rupu, završavaju njene materinske brige.

Čančarina jaja ostaju dugo u zemlji. U idealnim uvjetima, inkubacija traje izmedu 8 i 11 tjedana (60 do 90 dana), a mladunci iz jaja izlaze u rujnu. Što je temperatura zraka niža, to inkubacija dulje traje. Idealna temperatura za inkubaciju je 30° - 31,5°C i u tim se uvjetima najčešće izliježu mladi miješanih spolova. Neka su istraživanja pokazala da niže temperature inkubacije rezultiraju većim brojem mužjaka, a da se kod temperatura viših od 31,5°C izliježu ženke.

Nakon što dovrše embrionalni razvoj u jajima, mladunci počinju izlaziti van. Obično taj proces traje od 8 "- 24 sata. Ponekad svi mladunci ne izađu u isto vrijeme van, neki izađu i dan kasnije. Probijanje iz ljuske jaja i izlazak iz gnjezdišta nisu nimalo lagan zadatak, treba se probiti i kroz sloj zemlje kojim su pokriveni.

U svojim prvim trenucima izlaska iz jaja oklop im je skroz zgužvan i naboran, od sklupčanog položaja u jajetu. Kada se izlegu, veličine su 30 "- 40 mm i sa 6 "- 8 g težine, prepušteni sami sebi, ali  su jako aktivni i živahne te odmah spremni za samostalan život. Istog se trenutka počnu kretati, a kroz par sati, odnosno dana, oklop im se izravna i svakim danom postaje čvršći. Rastu polako pa će veličinu svojih roditelja dostići tek za 5 - 7 godina.

Zaključak bi bio sljedeći: nemojte dirati jaja, kiša kao takva im ne smeta, sve dok se zemlja ne pomiče, tj. sve dok su jaja u inkubaciji.