Povratak

Kvrga na stražnjoj nozi iznad šape psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam njemačkog ovčara, mužjak starosti 7 godina. Na zadnjoj lijevoj nozi mu se pojavila izraslina veličine lješnjaka kao što možete vidjeti na slikama koje vam šaljem. Pas je 25.05.2015. imao rane na vratu, veterinar je predpostavio da se radi o krpeljima te mu je dao injekcije: Imizol 2ml, Dexametazo 4 ml, Cefalosporin 2 ml. Te sam psu 8 dana davao tablete antibiotike Klavocin Bid 500 mg (Amoksicilin i Klavulanska kiselina), davao sam mu 500 mg na 24 sata. Pitanje: ova izraslina na psu nema ranu, niti se šta gnoji. O čemu se radi, da li je u pitanju tumor ili nešto drugo? Da li pod hitno treba odrstraniti ili pratiti vremenom da li će se širiti? Molim vas za što brži odgovor. Zahvaljujem.

O: Nastalo stanje na nozi Vašeg psa može biti različite etiologije. Stvarno stanje moguće je utvrditi jedino kliničkim pregledom. Stoga, mogu Vam samo navesti moguća stanja koja mogu biti u pitanju.

Kada je riječ o kvržicama na koži, treba napomenuti da se u pasa javljaju i kvržice kancerogene prirode –

epitelijalne novotvorevine (papilloma, keratoacanthoma), novotvorevine u folikulima dlake (trichoepithelioma, pilomatrixoma), novotvorevine žljezdi lojnica (adenomas, epitheliomas), epidermoidne ciste, folikularne ciste, xanthoma, hygroma,...), kao i one nekancerogene prirode (apscesi, ciste, bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi).

U pasa se najčešće javljaju lipomi, kao kvržice na koži ili ispod kože. Mekane su, okruglaste, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće i obično su benigni.  Moguće je nakupljanje gnoja na koži u obliku pustula (gnojni mjehurić), furunkula (čir dlačnog tobolca) ili karbunkula (čir nastao stapanjem više furunkula). Također, moguće je da se radi o cisti, hematomu i o inficiranom dlačnom folikulu, o apcesu (nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini). Prave ciste obično su folikularne ciste ili epidermoidne (ciste lojnih žlijezda) u većine pasa. Ovo su ciste benigne naravi, a kompletnim odstranjenjem više se ne javljaju. U pasa koji su skloni stvaranju cista, a naročito onih epidermoidnih, prisutne su uvijek.

Potrebno je kod pregleda psa ustanoviti pokretljivost zgloba i navedene noge te bolnost i temperiranost otekline. Također, treba znati da li pas liže izraslinu odnosno da li je primjećuje. Kod opipa same otekline treba obratiti pozornost da li je tvrde ili meke ili frukturirajuće konzistencije. Prema tome nalazu, ako je oteklina toplija od okoline, bolna na dodir, a smanjena je pokretljivost zgloba i prisutno je šepanje dalo bi se zaključiti da je vjerojatno u pitanju upala. Može nastati uslijed ozljede i infekcije. Ako je izraslina netemperirana, bezbolna i ne utječe na hod, vjerojatno je u pitanju tumorozna tvorba.

Potrebno je ustanoviti i opće zdravstveno stanje psa, da li je smanjen apetit, pije li vodu, da li je promijenjeno ponašanje i da li šepa. Treba obaviti rtg pregled noge kako bi se vidjelo pravo stanje zahvaćenog područja.

Ako oteklina nema indikaciju brzog rasta, nego je iste veličine, a pas se pritom uobičajno ponaša, nije neophodno žuriti s kirurškim zahvatom. Sve suprotno bilo bi indikacija za zahvat.

O hematomu i apcesu pisao je detaljnije moj kolega, na stranici Pet centra, pod naslovom Oteklina na tijelu psa - hematom, apsces.

Liječenje ovisi o uzroku. Antibiotska terapija je gotovo uvijek neophodna jer na taj način eliminiramo sekundarnu infekciju baktrerijama. Potrebno je psa odvesti veterinaru na pregled kako bi se postavila točna dijagnoza i na osnovi toga provela primjerena terapija i daljnji tijek liječenja.