Povratak

Par pasa i odluka o kastraciji - utjecaj na zdravlje ljubimaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Trebamo savjet za kastraciju mužjaka i ženke. Mužjak je star 4 godine, ženka 4,5. Žive zajedno 2 godine i imali su dva okota, no sad mi više ne želimo. Razlog je što ne želimo da se ženka muči jer je jako vezana za sina koji je u vojsci i često nije kod kuć, a ona se neće šteniti bez njega. Dakle, taj drugi okot katastrofa puno mrtvih štenića i ispatila se jako. Zato nas zanima šta sad, vjerojatno oboje moraju na kastraciju, ujedno se jako plašimo da im se nešto ne zakomplicira prilikom tih zahvata jer to su naši ljubimci koje volimo i oni nas. Molim Vas Vaše stručno mišljenje i objašnjenje šta je najbolje učiniti. Unaprijed hvala! Barica

O: Kastracija je operacijski postupak kod kojeg se mužjacima nepovratno uklanjaju testisi, dok se kod kuja u potpunosti uklanjaju jajnici i maternica (ovariohisterektomija). Kastracija se među veterinarima spominje kao rutinski postupak međutim ona za životinju to sigurno nije. Jedan od najopasnijih dijelova kastracije je opća anestezija životinje te se zbog toga preporuča prije uvođenja životinje u anesteziju napraviti kompletni pregled životinje koji uključuje i krvnu sliku da bi se vidjelo stanje organizma te da bi se u slučaju određenih problema sama anestezija mogla korigirati.

Kastracija ljubimca može imati i pozitivni i negativni utjecaj na zdravlje ljubimca s time da pozitivni utjecaj u mnogočemu nadmašuje negativni. Kao negativni utjecaji kastracije se navode mokraćni kamenci. Ovaj oblik zdravstvenog poremećaja se može korigirati prilagođenom hranom koja je posebno namijenjena za kastrirane ljubimce i koja najčešće povećava količinu mokraće te ne dozvoljava da se ona koncentrira i da se stvaraju kamenci. U rijetkim slučajevima se kod životinja može javiti urinarna inkontinencija koja, u slučaju i da se javi, može se kontrolirati lijekovima. Smatra se da je još jedan negativni utjecaj kastracije debljanje životinje, međutim to nema veze s kastracijom, nego sa količinom hrane koja se daje kastriranom psu u odnosu na njihovu aktivnost. S obzirom na to da kastrirani psi postaju mirniji, njihova prehrana mora odgovarati novonastaloj situaciji odnosno količina hrane mora se prilagoditi takvoj životinji.

Prednosti su u tome što se kastracijom smanjuje utjecaj spolnih hormona na životinju te ona postaje mirnija, smanjuje se agresivnost, nemir, kod mužjaka potreba za obilježavanjem teritorija. Preveniraju se oboljenja koja se mogu javiti u starijoj dobi. Kod mužjaka se tu prvenstveno misli na tumore testisa, upale epididimisa i/ili skrotuma i bolesti prostate (hiperplazije i infekcije). Također se smanjuje mogućnost perinealnih hernija, tumora u perinealnoj regiji, perianalne fistule zato što su to bolesti koje najčešće nastaju pod utjecajem muških hormona. Kod kuja se kastracijom sprječava daljnje tjeranje te se na taj način sprječava i daljnja mogućnost neželjenog parenja i potomstva. Isto tako, sprječava se oboljenje od tumora spolnih organa i mliječnih žlijezda te gnojne upale maternice (piometre) koje mogu biti i smrtonosne ukoliko se ne otkriju dovoljno rano.

Nešto više o samim kastracijama možete pročitati u prethodno objavljenim odgovorima mojih kolega, primjerice pod sljedećim naslovima:

Kastracija i utjecaj na napoželjno ponašanje psa

Kastracija - postoperativni oporavak i ponašanje psa

Kastracija - komplikacije, zaraštavanje rane i postoperativni oporavak

Kastracija - postoperativni oporavak

Utjecaj kastracije na zdravlje i ponašanje pasa

Kastracija - zarašćivanje i komplikacije

Prednosti i nedostaci kastracije kuja

Sterilizacija sa 5,5 godina

Oporavak nakon sterilizacije

Sterilizacija kujice - razlozi sterilizacije, postupak, oporavak i kvaliteta života

Sterilizacija - odabir načina i prednosti zahvata

S obzirom na sve navedeno, kastracija je ipak odluka vlasnika životinje. Mnogi veterinari, pa i ja, preporučaju je zbog svih dobrobiti koje pruža. Ukoliko se odlučite na takav zahvat, savjetujem Vam da se javite Vašem veterinaru koji će Vas savjetovati kako i što dalje napraviti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr