Povratak

Kastracija - postoperativni oporavak i ponašanje psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Moj pas (pinč) je jučer bio na kastriranju. Čitala sam puno o tome, ali nisam našla savjet što učiniti s psom ako on ne da da ga se takne? Još jučer se mazio i ležao samo kraj mene, a danas mi nije dao da pogledam ranu, očistim oči, čak ni da mu skinem zaštitni ovratnik kojeg ne voli. Zašto se tako ponaša i kako da mu pomognem ako on to ne dozvoli? Renči

O: Nakon kastracije Vaš pas će se početi buditi iz narkoze. Koliko dugo treba da narkoza potpuno popusti individualno je kod svake jedinke, isto kako je individualno kako brzo će anestetik početi djelovati nakon aplikacije.

Neki psi "dođu k sebi" već isti dan, a većina tek sljedeći dan ujutro. Zato se i savjetuje da im se isti dan ponudi samo voda za piće, a hrana tek sljedeći dan jer im se tijekom buđenja zna javiti mučnina pa da ne dođe do povraćanja i aspiracije povraćenog sadržaja.

Kako djelovanje  anestetika popušta, a ukoliko je pas dobio i sredstvo protiv bolova, i njegovo djelovanje jenjava, psa mjesto operacije počinje boljeti ili pas osjeća nelagodu.

Treba mu omogućiti mirovanje da bismo osigurali mir rane, a ukoliko je pas dobio antibiotik produženog djelovanja, ranu je potrebno samo nadzirati da nije došlo do popuštanja šavova, većeg krvarenja i slično. Cijeđenje male količine sekreta je normalno.

Kad se pas smiri i ukoliko više neće dobiti antibiotik injekcijski, preporučam preventivno tretirati ranu, najbolje sprejem ili antibiotskim (npr. Tardocyclin) ili na biljnoj bazi (Cothivet od Vetoquinola koji pospješuje zaraštavanja, a istodobno svojim eteričnim mirisom odbija životinju da liže ranu).  Kad je pas sam obavezno treba imati tzv. elizabetanski ovratnik jer, pogotovo mužjaci, često znaju potrgati šavove.

Vaš pas tako reagira najvjerojatnije zbog bolova pa ako se to nastavi, posjetite svog veterinara i savjetujte se s njim. Najvjerojatnije će veterinar, u tom slučaju, aplicirati sredstvo protiv bolova, a Vi pratite kako se Vaš ljubimac ponaša i ukoliko može jesti i piti s ovratnikom, ostavite mu ga stalno na vratu.