Povratak

Afrička kućna zmija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
afr kuc zmija lijeva
Jesam li prava životinja za tebe?
Afrička kućna zmija (lat. Lamprophis fuliginosus, Lamprophis lineatus, Boaedon fuliginosus) lako se drži u terarijima, ne naraste prevelika pa se preporuča početnicima. Dužina im može varirati od 0,9 – 1,5 m. Dolaze u različitim bojama: crne, smeđe, crvenkaste, sa šarama. Imaju karakterističnu crtu iza očiju.

Odakle dolazim?
Prirodno stanište joj se prostire gotovo cijelom srednjom i južnom Afrikom.

Gdje volim živjeti?
Terarij bi trebao biti dimenzija 80x50x50 cm, drveni ili stakleni sa horizontalnom ventilacijom. Nije potrebno koristiti lampe s UV zračenjem već 1-2 žarulje ili spot lampe za održavanje temperature. Dnevna temperatura bi trebala biti oko 25-28°C, a tijekom noći oko 22°C. Na mjestu za sunčanje temperatura može biti do 30°C. Vlaga treba biti 50-70% Period dan noć treba biti 12-12 sati. Možete joj postaviti dva skrovišta: jedan u toplijem dijelu terarija, a drugi u hladnijem.


Kako sa mnom postupati?
Afrička kućna zmija pripada porodici udava što znači da plijen ubija davljenjem, nije otrovna. Voli se penjati pa je u terarij potrebno postaviti nekoliko debljih grana. U posudu stavite vodu za piće, redovitim mijenjanjem i nadolijevanjem ujedno održavate visoku vlagu u tereariju. Preporučeno je korištenje umjetnog bilja jer će žive biljke polomiti svojom težinom.


Što rado jedem?

Hrane se malim glodavcima i gušterima. Dok su mali mogu se hraniti pinkijima, a kasnije se naučite na veći plijen kao što su miševi ili štakori. Također im možete davati mrtvu hranu, što olakšava hranjenje.


Održi me fit i zdravim

Najčešći uzrok bolesti su neprikladno držanje i hranjenje. Ukoliko primjetite promjene u ponašanju ili izgledu obratite se veterinaru za stručnu medicinsku pomoć. Znakovi bolesti mogu biti: naborana ili smežurana koža, povraćanje, bezvoljnost, gubitak apetita, sekret oko nosa i očiju.

afr kuc zmija desna

Zdravlje
Afrička kućna zmija je zdrava kada:
- oči su bistre i otvorene (osim prilikom presvlačenja kada postanu mliječno bijele)
- nos i usta su čisti i prohodni
- ima zaobljeno i puno tijeo
- koža je zdrava i bez promjena
- aktivna je i ima dobar apetit


Volim li društvo?

Lako se može držati više zmija iste vrste u istom terariju, ali većih dimenzija: za svaku jedinku 20% više.

 

Popis za kupnju:

• terarij (min. 80x50x50)
• podloga za terarij
• posuda za vodu
• sklonište
• termometar 
• ukrasno bilje i granje za penjanje
• vitamini i minerali