Povratak

Dijamantni golubić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
golubic lijeva
Jesam li prava životinja za tebe?
Dijamantni golubići (Stictopeleia cuneata ili Geopelia cuneata) su male miroljubive ptice duljine oko 20 centimetara. Može ih se držati zajedno s drugim malim pticama, no treba im uvijek ostaviti poseban prostor za jedan par.

Odakle dolazim?
Dijamantni golubić potječe iz Australije, iz otvorenih predjela s mnogo grmlja i drveća.

Gdje volim živjeti?
Krletka za smještaj jednog para treba biti duga 60-100 cm, široka barem 40cm i visoka 60 cm. Krletka mora biti veća nego krletka za tigrice i zebice. Golubići su ptice koje u prirodi svoju hranu traže na tlu pa i u krletki rado boravi na podu i ugodnije se osjeća ako je dno posuto pijeskom. Ljeti se mogu držati u vanjskoj volijeri pri čemu im prija ako je dno zasijano travom. U velikim volijerama se mogu držati sa zebicama i njima sličnim pticama, no potrebno je unutar volijere odvojiti posebnu kutiju s gnijezdom za svaki par golubića.

Kako sa mnom postupati?
Dijamantni golubići u prirodi žive u doživotnim parovima ili u malim jatima te ih je preporučljivo držati u paru. Glasaju se vrlo ugodnim, tihim i pomalo neobičnim glasom. Jednostavne su za hranjenje i držanje. Pri manipulaciji i uzimanju na ruke treba biti jako pažljiv jer su jako nježne i krhke.


Što rado jedem?

Hranidba golubova je jako jednostavna. Glavnu hranu predstavlja proso, bar, svijetlo sjeme kojem treba dodati malo nigera, maka i sličnog sitnog sjemenja. Redovito im možete ponuditi sjeckanu zelenu hranu, jednom tjedno tvrdo kuhano jaje u koji se može umiješati smrvljeni keks zs ptice.


Održi me fit i zdravim

Ukoliko primjetite da je Vaš golubić neuobičajeno miran, neurednog i nakostriješenog perja, napuhnut, ukoliko primjetite da ne uzima hranu ili vodu te je izmet promijenjen posjetite veterinara.

dijamantni desna

Zdravlje
Dijamantni golubić je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže i kljun nisu predugački
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit


Volim li društvo?

Dijamantni golubići su ptice koje vole biti u paru i potrebno ih je držati u paru kako bi bile sretne. Mogu se držati u velikim volijerama i sa drugim sitnim pticama poput zebica.

 

Popis za kupnju:

• prostrana krletka
• prečke za sjedenje
• pojilica i hranilica
• različite igračke
• gotova hrana za egzote
• poslastice
• kadica za kupanje
• vitaminski preparati
• sipina kost
• pijesak za ptice