Povratak

Briga oko zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobila sam akvarij i 2 ribice. Akvarij ima oko 10 litara, a ribice se navodno zovu karasi, tako su mi rekli. Nikada nisam imala ribice pa bih Vas molila da li mi možete reći nešto o njima. Rekli su mi da su to hladnovodne ribice i da im ne treba grijač i da su jako otporne. Stavila sam filter za pročiščavanje vode, iako su mi rekli da ni to ne treba. Zaista nemam pojma o tome pa bih Vas molila da mi date neki savjet jer ne bi htjela da mi uginu. Imam ih tek 3 dana. Hvala. Tanja

O: Zlatna ribica (carassius auratus), član je porodice šarana i najčešći je stanovnik akvarija.

Maksimalno može narasti do dužine od 50 - 60 cm, a maksimalna težina je 3 kg, iako su ti primjerci vrlo rijetki te najčešće narastu do polovine tih dimenzija (držane u akvarijima najčešće narastu do max 15 - ak cm). Zlatne ribice su hladnovodne ribice i nije im potreban grijač u vodi. Otimalna temperatura bi bila između 20 - 22°C. Jelovnik im se sastoji od račića, kukaca i vodenog bilja, a ribice u akvarijima najčešće se hrane gotovom hranom u kojoj su hranjive tvari posebno izbalansirane. Zlatne ribice se hrane jednom ili dva puta dnevno i to u vrlo malim količinama. Riba će veselo pojesti svu hranu koju joj stavite na raspolaganje, što može dovesti do prenajedenosti (ako ju prečesto ili previše hranite), a u težim slučajevima i do začepa crijeva i vrlo bolne smrti. Zlatna ribica također ima određen pojam o vremenu pa tako i u akvarijima može prepoznati kada je vrijeme hranjenja, što možete vidjeti po njenoj uzbuđenosti kada se pojavite Vi kao njen hranitelj.

Za svaku ribicu je potrebno osigurati oko deset litara vode pa Vam preoručam da razmislite o većem akvariju. U manjem akvariju ćete često morati mijenjati vodu, što je stres za ribicu, jer mjenjate cjelokupni medij u kojem žive te se na taj način narušava biološka ravnoteža akvarija. Ribica filtrira vodu kroz svoje tijelo i to u količini dva puta većoj od svoje veličine. Isto tako izbacuje iz organizma onoliko mokraće koliko je isfiltrirala vode. Pa stoga možete zamisliti koliko to zagađenje predstavlja za tako mali akvarij. Stoga Vam preoručam adekvatnu filtraciju i aeraciju akvarija. Pri izmjeni vode preoručam korištenje sredstava za pripremu vode, kao što su Dajana Start Plus i slični preparati. Ovaj preparat veže klor i teške metale iz vode te na taj način osigurava zdravlje otpornost kože i sluzokože. Uz hranu možete dodavati i multivitaminske pripravke, kako bi se ojačao imunološki status ribice. Ribici je isto tako vrlo važno osigurati i dovoljnu količinu dnevnog svijetla (oko 12 sati dnevno), da bi se mogli sintetizirati neki od vitamina (vitamin D3). Životni vijek zlatnih ribica u prirodi je i do deset godina, a u zatočeništvu (akvariju), od tri do pet godina.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima Pet Centra.