Povratak

Mačje buhe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije oko 3 mj. sam našla mače, odveli smo ga veterinaru cijepili i čipirali. Ima lijepu sjajnu dlaku, u koju su se nastanile buhe: male smeđe točkice, plosnate. Ispočetka sam nalazila po 1-2, a danas sam ih našla oko 5-6 jer sam kupala macu pa sam ih primjetila. Nikad prije nisam imala mačku pa vas molim da mi kažete da li su to buhe ili neki drugi paraziti? Mačka ima ogrlicu protiv buha i krpelja, živi u stanu i svakodnevno ide van u šetnju. Hvala unaprijed, Ana

O: Mačja buha (Ctenocecephalides felis) insekt je smeđe boje sa postrance spljoštenim tijelom .

Parazitira na mački, gdje siše krv, a može posisati krvi 15 puta više od vlastite težine.

Mačja buha polaže jaja na mački, a jaja su ovalna sa zaobljenim rubovima, bijele boje, veličine 0,5 mm. Jaja nisu ljepljiva i padaju na tlo, tepih, prostirke gdje mačke obitavaju i spavaju, te prljavštinu.

Nakon 1 do 6 dana izlegne se razvojni stadij larva. Ona je duga 2 do 5 mm, bijele boje i prekrivena sitnim dlačicama. Larve se hrane organskim otpadom koji se nalazi u njihovom okolišu, te izmetom odrasle buhe koji im je osnova za razvoj. Larve buha izbjegavaju jaku svjetlost i zavlače se dublje u tepih, tkaninu ili organsku tvar (trava, grančice, lišće). Osjetljive su na isušivanje i uvjete sa samo 50 % vlage. Razvoj na otvorenom moguć je samo ako životinja vani obitava i omogućuje da izmet odrasle buhe bude dostupan larvi koja je na tlu. Stadij larve obično traje 5 do 11 dana, a može se prolongirati i na 2 do 3 mjeseca ovisno o dostupnosti hrane i klimatskim prilikama. Nakon završetka svog razvoja larva producira kukuljicu  u kojoj je slijedeći razvojni stadij, pupa. Kukuljice se mogu pronaći u prirodi na vlatima trave i drugom bilju, tepihu, ispod namještaja i mačjim krevetima.

Nakon 1 do 2 tjedna razvije se odrasla buha i izlazi iz kukuljice. Ako nema uvjeta koji će potaknuti izlazak iz kukuljice (fizički pritisak, ugljični dioksid, pomicanje podloge ili toplina) može u njoj preživjeti i 6 mjeseci. Mlada buha migrira na vrh vlakana tepiha ili bilja i čeka svog nosioca tj. mačku. Ako je nađe više sa nje ne odlazi. Međutim, ukoliko nema specifičnog domačina skočiti će i na čovjeka te na psa dok ne dođe do mačke.

Znači, ovisno o temperaturi i vlazi cijeli životni ciklus buhe traje 12 do 14 dana ili može biti produžen na 6 mjeseci. U prosjeku traje 3 do 4 tjedna. Ženka može proizvesti 40 do 50 jaja dnevno u vrhuncu produkcije jaja i po 27 jaja daljnjih 50 dana, a producira ih više od 100 dana.

S obzirom da je buha jako pokretljiva i brza, ponekad ju je teško uočiti na životinji, posebno kod životinja sa dugim krznom. Uočljiviji je njezin izmet koji se vidi kao sitne smeđecrvene točkice. Može se napraviti i mali test: ljubimca stavite iznad bijele podloge (npr. papir) i jako protrljati dlaku. Ako se na papiru pojave smeđecrvene točkice, navlaženim komadom vate povuče se po točkicama. Ako se pojavi crvenosmeđi trag to je siguran dokaz da životinja ima buhe jer se izmet sastoji od krvi kojom se buha hrani.

Mačke dobro podnose infestaciju buhama i ne pokazuju uvijek znakove infestacije (češkanje, gubitak dlake pretjerano lizanje).

Da biste se učinkovito riješili buha, znači potrebno je tretirati i životinju i njezin životni prostor. Osim ogrlice postoji i sprej protiv buha (Frontline) koji trenutno ubija buhe na mački i djeluje još 3 mjeseca protiv buha. Također, možete koristiti ampulice (Frontline, Frontline Combo, Advantage, Advocat) čiji se sadržaj aplicira na područje vrata i između lopatica (jedino mjesto koje mačka ne može polizati). Sadržaj, tj. djelatna tvar, se resorbira po cijelom tijelu ( dlačni folikuli i potkožje) i važno je da se taj dan životinja tu ne dire ili draga rukom kako se sadržaj ne bi skinuo i kako se ne bi smočio. Ogrlica djeluje na isti način, no kako ste spomenuli da maca izlazi van, pošto se one svuda penju i provlače, postoji opasnost da negdje zapne.

Prostor gdje maca boravi potrebno je mehanički očistiti i dobro usisati usisavačem i tretirati insekticidom (sprej Biokil).

Sve navedene pripravke možete nabaviti u našim trgovinama.

Sretno u borbi protiv buhica!