Povratak

Otežano disanje i promjene u načinu disanja / Česta bolesna stanja mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam mačka starog dvije godine i jako često smo kod veterinara. Naime, sve je počelo prije nekoliko mjeseci kad sam primjetila da teško diše (ubrzano i plitko), ali kako nisam znala puno o mačkama, a on nije odbijao hranu tako ga nisam odmah odvela veterinaru. Kad smo najzad krajem 2. mjeseca otišli veterinaru imao je temperaturu i rekli su mi da ima upalu pluća. Nakon prestanka terapije, prođe po 5,6 dana, a onda opet dobije temperaturu i opet antibiotike (lincospectin) po 5,6 dana. Prije je bio ponekad vani, sad je stalno u kući, ali nakon 10 dana od zadnje terapije simptomi otežanog disanja i temperature su se opet javili. Mačak jede, ali je dosta mršav te ne znam da li bih mu možda mogla dodatno davati neke

vitamine? Sada mu dajem suhu hranu od Royal Canina. Mačak nije kastriran, a nakon te prve dijagnoze upale pluća, kasnije je dijagnoza bila upala grla i tako uvijek nešto slično, al uglavnom bez antibiotika ubrzo se jave temperature (oko 40 ili više), mačak se umiri, skoro prestane jesti i tako u krug. Nažalost, nije cijepljen, jer kad je bio mali nije bio kod mene, a onda se razbolio. Već gubim nadu da će se moći izlječiti i pomišljam da ću ga morati uspavati. Što mi vi preporučujute i što mislite, je li ima nade za mog mačka? Aleksandra

O: O upali pluća kod mačaka pisali su moji kolege Franjo Hrgota, dr.vet.med. ovdje i Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Probleme disanja mogu izazvati fizičke prepreke, ozljede grudnog koša, upala pluća, tumor, slabost srca, otrovanje, alergijska rekcija, kolaps pluća ili puknuće ošita. Ošit (lat. diaphragma) je plosnata, tanka mišićno-vezivna ploča, kupolastog oblika, koja se kod sisavaca nalazi smještena na dnu prsnog koša i odjeljuje prsnu šupljinu od trbušne šupljine.

Promjene uobičajena načina disanja Vaše mačke mogu biti izazvane i strahom, boli ili šokom.

Ubrzano, plitko disanje može se javiti kod mačaka nakon određenih napora, ali također i uslijed šoka, otrovanja, toplotnog udara ili bolova.

Otežano disanje uz naprezanje, uvijek je značajan simptom, obično povezan s ubrzanim disanjem. Uzroci uključuju bolesti srca i dišnih puteva, tekućinu u grudnoj šupljini, bolesti pluća (uključujući kolaps pluća), traumu kao što je puknuće ošita i tumore.

Bučno disanje mogu uzrokovati zapreke u gornjem dijelu dišnog sustava, poput tumora i stranih tijela, te tekućina u plućima.

Hripanje je znak problema u plućima, upale dišnih puteva (bronhitis) povezane obično s astmom.

Astma može izazvati blagi kašalj i disanje otvorenim ustima, kao i hripanje. Astma se ponekad može brzo razviti, naglo izazivajući otežano disanje. Astmu mogu izazvati infekcija ili udahnute tvari koje podražuju. Ona se također razvija kao imunološki posredovana alergijska reakcija.

Poteškoće s disanjem povezane s nakupljanjem tekućine u grudnom košu ili trbuhu mogu nastati neprimjetno. Tekućina se nakuplja uslijed ozljede, bolesti srca, odnosno jetre ili potencijalno letalnih virusnih bolesti. Mačke se cijepljenjem zaštićuju protiv panleukopenije mačaka, kalicivirusne infekcije te virusnog rinotraheitisa. Cijepljenja se provode u starosti mačića od 9 tjedana prvi puta, a zatim u starosti 12 tjedana.  Nakon toga mačke se nadocjepljuju svake godine.

Svaka dugotrajna kronična bolest izaziva sumnju na FeLV i FIV. Nažalost, protiv mačje side (virus mačje imunodeficijencije- FIV) i virusa mačje leukemije (FeLV) za sada još nema učinkovitog cjepiva. Oba virusa spadaju u skupinu Retroviridae, kontagiozni su, ali je za prijenos potreban bliski kontakt. O mačjoj imunodeficijenciji (FIV) pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje, a o mačjoj leukemiji (FeLV) pisao je kolega Ivan Marić, dr.vet.med. ovdje.

Stoga je u današnje vrijeme novonabavljene mačke  preporučljivo testirati na viruse FIV-a i FeLV. Ako se ustanovi jedan od tih virusa, mačka može, uz dobru kontrolu i pravilnu prehranu, živjeti određeno vrijeme, ovisno o imunom stanju. O kontroli zdrastvenog stanja  i pravilnoj prehrani  mačke oboljele od FIV-a pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Osim toga, bilo bi preporučljivo nakon niza terapija, napraviti pretragu krvi te bakteriološke i virološke pretrage te promijeniti antibiotsku terapiju.

Nadam se da će vam ove informacije koristiti.