Povratak

Agresivan kunić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam 7 mjeseci staru ženku patuljastog ovnolikog kunića. Ona je sada u pubertetu, ali njezino ponašanje je takoreći slično jednom pitt bullu! Apsolutno ništa ne dozvoljava, pa čak niti stavljanje hrane u kavez, niti davanje poslastica! Ona normalno jede i pije i stolica joj je u redu ali agresivnost koja je u njoj posljednja dva mjeseca samo se pogoršava! Šta god stavim unutra ona to razbaca, grize, razmješta...itd! Imala je jednu malu drvenu kućicu u svom kavezu koju sam morala izvaditi van zato što ju redovito nađem na sredini gajbe i ona leži postrance! Ne pokazuje znakove da joj fali skrovište ili slično! Imam malu djecu doma i zaista me strah da ih ne ozljedi. Nisam za sterilizaciju već za parenje!

Imamo jednog mužjaka u susjedstvu i probala sam ju spariti međutim ona je i njega napala i ozljedila te otjerala od sebe! Ja se zaista trudim i dajem joj i vitamine i puštam je kad sam sama ali ovo nije nimalo zadovoljavajuće s obzirom da je došla kao mirna zečica i da je bila divna dok nije ušla u pubertet! Trebam Vašu pomoć!!!
Andrea

O: Mnogi su ljudi, pa i ja, zatečeni kada po prvi put vide da kunić ispoljava bijes, ljutnju, čak i agresiju. Za kuniće se pretpostavlja da su nježni i mazni, a ne divlji i zločesti, i mnogim ljudima takvo ponašanje može biti obeshrabrujuće, čak i zastrašujuće.

Agresivni kunići su zapravo vrlo inteligentne životinje, koje pokušavaju izraziti svoje osjećaje ili pokazati da im nešto smeta.

Kunići postaju agresivni radi vlastitih loših iskustava i neprimjerenog postupanja prema njima, a ne rađaju se takvi, pa se stoga takvo ponašanje, uz puno strpljenja, može promijeniti.

Znači, Vi i Vaši ukućani ste ti koji moraju pokušati riješiti problem, shvatiti što ga smeta i uvesti nove načine međusobne komunikacije. Vaš kunić se neće promijeniti preko noći, već će proteći tjedni i mjeseci da vam nauči vjerovati.

Najčešće su agresivni kunići koji najveći dio vremena provode zatvoreni u kavezu i koji su malo u kontaktu s ljudima. Zato im je potrebno omogućiti što više slobodnog kretanja.

Kavez mora biti dovoljno velik da se u njega smjesti posuda za hranu i vodu, posuda sa steljom u koju će vršiti nuždu i da ostane dovoljno mjesta za odmaranje. Nije im potrebna kućica, jer će im ona služiti za igranje i glodanje, a ne za skrivanje. Kavez im služi kao "gnijezdo" u kojem će se osjećati sigurno, gdje će imati mir i gdje će rado boraviti i kad su vratašca otvorena.

U kavez mu stavite neke igračke (igračke za bebe, komade drveta, komadić starog tepiha i sl.), mineralne grickalice, a navečer omiljeno povrće ili voće.

Nikada ga ne tjerate na silu da uđe ili izađe iz kaveza. Dovoljno je da ga donesete pred ulaz kaveza i pustite da sam odluči želi li ući. Ako ne želi, možete malo pljesnuti rukama uz povik "kućica", "spavanje" ili slično.

Kunići su vrlo teritorijalni i kavez smatraju svojim prostorom. Stoga, kad je unutra, nemojte obavljati radnje u kavezu koje mu se ne sviđaju. Preporučljivo je posudu s hranom staviti blizu vrata tako da ne morate posezati duboko u njegov prostor.

Promjenu stelje treba vršiti kada kunić nije u kavezu i oni će često "priskočiti u pomoć" oko pospremanja njegovih stvari koje ste izvadili i to neće smatrati "smetanjem posjeda".

Nemojte ga ni dirati, ako mu se to ne sviđa ili mu ne odgovara, a to će vam pokazati ako se otima.

Krivo se misli da kuniće ne boli ako ih se hvata za uši ili kožu iza vrata. Stoga, ako ste možda prakticirali dizanje za uši, to može biti razlog njegovu strahu i agresiji. Pravilan je način da ih jednom rukom obuhvatite oko donjeg dijela leđa (stražnjice), a drugom ispod prsa. Brzo ih podignite i prislonite uz sebe, jer ne vole da im šapice vise u zraku. Boje se visine pa će glavu zavuči pod vašu ruku dok ga nosite.

Kunići vole da ih se miluje po leđima, glavici i obrazima, oko ušiju, ali nemojte ih podizati u krilo protiv njihove volje, nego samo kada oni to zatraže.

Kada je kunić slobodan u stanu ili kući, treba maknuti sve električne i druge kablove van njihova domašaja, jer će ih izgristi.

Što se tiče obavljanja nužde, oni se brzo nauče na obavljanje nužde na jednom mjestu, obično u uglu kaveza ili u posudi za nuždu. Kada to nauči, možete ga slobodno puštati i kada vas nema kod kuće, jer će sam otići obaviti nuždu na svoje mjesto.

Što ima više prostora za trčanje i skakanje, to će biti zadovoljniji i zahvalniji.

Kunići su vrlo društvena i zaigrana stvorenja, pa im treba omogućiti razne igračke za zabavu: kutije, košare, metlice, četkice, igračke za bebe koje zveckaju, drveni štapići, kartonski valjci potrošenog toalet papira, plastične boce i sl. Ako im sami ne date zanimaciju, oni će naći nešto za glodanje, obično vaš namještaj, tepihe i sl.

Kunići obično spavaju tijekom noći i dana, ali su spremni za igru ujutro, u kasno popodne i tijekom večeri.

Najradije se zadržavaju na mekim podlogama (tepih, otirači, stelja, trava), a glatke površine (parket, linoleum , pločice) ne vole i samo pretrčavaju preko njih.

Dobro je znati da udaljene predmete vide oštro, dok one koje su im blizu ne vide najjasnije, jer imaju tvz. slijepu točku ispred nosa. Imaju oštar sluh i osjetljiv njuh koji im služi kao glavni oblik komunikacije s drugim jedinkama iste vrste, ali i ljudima. Dugačkim brkovima i obrvama služe se pri istraživanju stvari i snalaženju u mraku.

Stoga Vam preporučam da se ne bojite svog kunića, već da ga, pomno promatrajući, pokušate promijeniti.

Vrlo je bitno da i djecu poučite pravilnom ponašanju prema kuniću, jer on ih neće namjerno povrijediti, nego jedino kada se osjeti ugroženo.

Što se tiče parenja, ako to želite, kunicu odnesite k mužjaku, jer će ona braniti svoj teritorij i čak ga i ozlijediti. Druženje treba više puta pokušavati, dok se životinje ne upoznaju i konačno spare.

Kažu da kunići seksualnu frustraciju pokazuju kruženjem,  grickanjem nožnih članaka te mrmljanjem.

Kastracija i sterilizacija drastično smanjuju agresivno ponašanje, ali prvo probajte s predloženim mjerama promjene ponašanja.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti u rješavanju vašeg problema.