Povratak

Folikularni konjunktivitis i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Moj 11-mjesečni mačak ima folikularni konjuktivitis na jednom oku. Nakon pokušaja liječenja antibioticima i mašću (propisao veterinar), situacija se nije popravila te je danas bio na zahvatu u kojem mu je veterinar "ostrugao" te izrasline. Nekoliko sati nakon zahvata mu se raspoloženje vratilo na staro, ali mu je naravno oko zatvoreno i jako suzi. Iznutra je natečeno i krvavo. Veterinar je propisao novi antibiotik te novu mast. Sada uzima mast Maxitrol (prije je koristio Torbex) te će od sutra početi piti antibiotik Enroxil. Znam da je folikularni konjuktivitis puno učestaliji kod pasa, stoga ne mogu naći nikakvu literaturu na internetu po kojoj bih bila sigurna da se situacija dobro razvija. Imate li neki savjet kojim bi se oporavak osigurao te ubrzao?
Hvala lijepo, Mirja


O: Folikularni konjunktivitis je oboljenje osjetljivih struktura oka. Konkretno zahvaćena je unutrašnja strana trećeg očnog kapka na kojem se pojavljuju sitne male kvržice žarko crvene boje. One "stružu" po rožnici uzrokovajući kliničku sliku iritacije oka.

Osim gore navedene kliničke slike, kod ljubimca se još pojavljuje obilni očni iscjedak, lagano žmirkanje. Također, oboljenje prati i jaki svrbež i iritacija što mogu dodatno zakomplicirati situaciju razvojem mehaničkih ozljeda.
 
Smatra se da u pojavi ovog oboljenja imaju različiti alergeni utjecaja, kao što su dim, prašina, propuh,...
 
U liječenju se kombinira mehanička kiretaža folikula uz primjenu odgovarajućih antibiotskih kapi. Sama terapija je relativno duga iz razloga što je ovo oboljenje najčešće kronična karaktera te je potreban duži vremenski period za sanaciju procesa.
 
U periodu oporavaka velika važnost se pridodaje maksimalnom izbjegavanju svih potencijalnih uzroka koji su i pogodovali nastanku bolesti. Tako, ljubimca bi trebalo spriječiti da bude izložen nekim od češćih alergena, kao što su dim, propuh, prašina,... Također, trebalo bi osigurati prikladnu prehranu, prehranu koja je nešto "jača" s udjelom vitamina, minerala te svih drugih nutritivnih elemenata (npr. Royal Canin convalescence support, Hills a/d, Purina convalescence ili Eukanuba high calorie). Takva hrana može ubrzati period oporavka kao i dodatno ojačati organizam u borbi protiv bolesti.
 
Također, budite u stalnom kontaktu sa svojim veterinarom te se dogovorite za redovite kontrole kako bi isti mogao procijeniti na koji način se odvija oporavak te eventualno prilagodio terapiju postojećoj situaciji.
 
U svakom slučaju, pridržavajte se naputka veterinara o načinu primjene postojeće terapije te budite strpljivi. Naime, terapija se ne smije prekidati sve dok sam proces ne bude u potpunosti saniran.