Povratak

Oteklina (kvrga) ispod kože - apsces ili hematom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nedavno smo udomili malu macu. Već imamo jako razmaženog mačka i bilo je malo problema kod upoznavanja, no, sada su navikli jedno na drugo i većinom se igraju, ali znaju se nekada i malo ozbiljnije počupati. Pišem Vam to jer sam primjetila da mala maca ima oteklinu kod dojki, kao da su joj natekle žile. Da li je moguće da joj je to nateklo od ugriza? Stara je oko 4 mjeseca, cijepljena je kao i veliki mačak, apetit joj je i više nego dobar i vrlo je razigrana i mazna. Nadam se da nije neka ozbiljna bolest kada je maca tako mlada. Nema nikakvih promjena na samim bradavicama, nego  samo oteknuće, tj. više kao zadebljanje oko bradavica. Macu na dodir ništa ne boli. Što bi to još moglo biti? Hvala unaprijed, Brankica

O: Apscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Ako je na mjestu pucanja arterije očuvano dotjecanje i otjecanje krvi, nastaje pulsirajući hematom. Organizam sanira hematom, ovisno o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo postepeno resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Kako sva navedena stanja mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje Vaše mačkice, svakako je što prije odvedite veterinaru koji će napraviti opći klinički pregled, palpirati i po potrebi punktirati oteklinu, te će na taj način postaviti dijagnozu i odrediti terapiju.