Povratak

Otrovne biljke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupili smo mačića starog 3,5 mjeseca koji voli grickati biljke. Iz stana smo uklonili sve one za koje smo saznali da su otrovne, no za Palmu chamedoreu, Scheffleru, Tilanciu cyaneau i drvo života ne možemo nikako saznati da li su otrovne ili ne. Molila bih za pomoć. Lijep pozdrav i unaprijed hvala, Branka

O:  Otrov je svaka ona tvar koja kod životinja i ljudi, nakon što se u organizam unese ili dođe s njim u kontakt,  izaziva znakove trovanja, remeti njegovo normalno stanje i zdravlje, odnosno, može ugroziti i sam život jedinke. Granica između otrovnog i neotrovnog je vrlo mala.

Otrovi mogu biti kemijskog, biljnog i životinjskog porijekla. Često se događa da žvakanje nekih kućnih biljaka dovede do trovanja koje može završiti i kobno za mačku. 

Problem leži u činjenici da se mačke vole igrati te u svojoj igri nerijetko vole žvakati bilje i cvijeće koje se normalno mogu naći u mnogim kućanstvima. Također, poznato je da mačke uzimaju travu, kako bi pomogle probavi, izbacivanju nakupina dlake u probavnom sustavu te zadovoljili svoju potrebu za vlaknastim tvarima.
 
Stoga, vlasnici mačaka bi trebali biti upoznati koje biljke mogu predstavljati opasnost te na takav način prevenirati da do zdravstvenih problema kod ljubimca i ne dođe. Tako, od opasnog bilja za mačke se nerijetko izdvaja biljka ricinusa, difenbahija, ljiljan, imela, listovi rabarbare, većina cvjetnih lukovica, božićna zvijezda, bršljan, oleandar, rododendron,...

Palma Chamaedorea elegans nije toksična za mačke i pse, Tillandsia cyanea može kod preosjetljivih jedinki izazvati dermatološke probleme i iritacije kože, Schefflera biljke pripadaju toksičnim biljkama ako se pojedu te se nalaze na popisu otrovnih kućnih biljaka.

Schefflera biljke izazivaju probleme već na samom početku probavna sustava, u ustima. Klinička slika je nemir životinje i pojačana salivacija (slinjenje) kao posljedica iritacije sluznice usta, otežano gutanje, otežano disanje i znakovi gušenja, probavne smetnje,... Intenzitet kliničke slike ovisi o količini konzumirane biljke.

Svi pripadnici Yucca biljaka se smatraju toksičnim za životinje. Međutim, njihove koncentracije variraju od biljke do biljke te ovise o mnogim čimbenicima, kao što je zemlja, uvjeti držanja, supstrati,... Tako, poznato je da neki pripadnici ove vrste biljaka mogu dovesti i do gastrointestinalnih poremećaja, pojačane salivacije, povraćanja, proljeva,... Također, mogu dovesti do razvoja depresije ili u težim slučajevima i pojave napadaja.

Korisne informacije o otrovnom bilju, prevenciji te pomoći ljubimcima u slučajevima trovanja možete saznati i u odgovorima mojih kolegica ovdje i ovdje.