Povratak

Potkožna kvržica ispod vilice mačke - limfni čvorovi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mačka starog 7 godina. Kastriran je, dosad je imao nekoliko upala pluća, a prošle godine mu je pukla Ahilova tetiva i na tom mjestu se pravio tumor koji je uspješno odstranjen, a tetiva je uspješno spojena. Danas sam mu napipala potkožnu kvržicu na prijelazu donje čeljusti i vrata, koja se na dodir lagano pomiče. Kvržica se nalazi samo s jedne strane vrata. Inače se ponaša normalno, jede, trči, igra se. Ne znam trebam li ga voditi kod veterinara s obzirom na to da mu je ponašanje sasvim normalno. Prije jedno dva tjedna mi je dva puta  povraćao, ali i to je bilo u pola igre - samo je zastao, povratio i nastavio s trčanjem pa sam pretpostavila da je možda jeo taman prije igre pa da mu je zato pozlilo. Koje su moguće dijagnoze i što mi preporučujete? Unaprijed hvala, Barbara

O: Na navedenom mjestu se kod pasa i mačaka nalaze podvilični limfni čvorovi, koji leže obostrano iznad grkljana u blizini kuta donje čeljusti. Glatki su, okruglastog oblika, veličine graška do lješnjaka, ovisno o veličini životinje.

Limfni čvorovi su sastavni dio limfatičnog sustava, koji bitno djeluje i sudjeluje u nizu reakcija kojima se organizam brani od vanjskih utjecaja. U njima se proizode krvne stanice - limfociti, a osim toga zaustavljaju strane supstance koje dopru do njih.

Promjene na limfnim čvorovima pokazuju postoji li u organizmu infekcija i je li opća ili lokalna. Kako su limfni čvorovi sastavni dio hematopoetskog sutava , promjene na limfnim čvorovima mogu biti simptom sustavne bolesti krvi ili krvotvornih organa. Vrlo često su i sjedište metastaza malignih novotvorevina.

Limfne čvorove pretražujemo palpacijom, a na taj način prosuđujemo njihova svojstva: oblik, veličinu, građu, konzistenciju, temperiranost kože i okolnog tkiva, osjetljivost (bolnost)te odnos prema okolnom tkivu. Pod normalnim okolnostima limfni čvorovi su režnjaste građe ili glatki, meko opore konzistencije, na pritisak nisu osjetljivi, temperirani su kao okolno tkivo, pomični na podlozi, a koža nad njima je bez promjena.

Osim podviličnih prepipavaju se rameni, poplitealni, aksilarni i ingvinalni limfni čvorovi, kako bi se usporedile promjene i utvrdilo je li u pitanju lokalna ili generalizirana promjena.

Prema naravi procesa otečenje je akutno ili kronično. Akutno otečenje može biti posljedica upale samog limfnog čvora ili lokalne infekcije u pripadajućem području tijela.Tada je limfni čvor povećan i osjetljiv na pritisak (bolan). Akutno otekli podvilični limfni čvorovi prate akutnu upalu sluznice nosa, sinusa, usne šupljine ili zubne alveole. Kronično otečeni limfni čvor izraz je bujanja vezivnog tkiva zbog kronične upale, leukotične hiperplazije limfatičnog tkiva ili metastaze malignog tumora. Tada je limfni čvor povećan, ali bezbolan te tvrđe konzistencije.

Preporučam Vam da mačka odvedete na pregled kako bi se pregledali i ostali limfni čvorovi te uz pretragu krvi ili eventualno citološku pretragu utvrdilo je li u pitanju lokalna ili opća, akutna ili kronična infekcija.

Pošto ste spomenuli tumor na mjestu puknuća Ahilove tetive, najvjerojatnije nije u pitanju maligni tumor jer se tumorom smatra svaka oteklina na ili u tijelu, ali je razlika u njenoj građi te malignosti. Opširnije o tumorima kod mačaka možete pročitati u prijašnjem odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med. naslovljenom Planocelularni karcinom kože. Na mjestu puknuća tetive se javi reakciona upala, gdje se s vremenom počne bujanje ožiljkastog tkiva koje pokušava nadomjestiti defekt.

Smatram da ne morate pomišljati na najgore prije  pregleda kod veterinara i postavljanja prave dijagnoze.