Povratak

Ranica na usni mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru skoro 4 godine. Prije par mjeseci sam primijetila da ima ranicu na gornjoj usni, ali tome nisam pridavala veliki značaj jer je bila sezona parenja pa sam mislila da je to rezultat nekog "sukoba" s drugim mačkama i da će brzo proći, a takodđer sam mislila da je uzalud uzimati kremu za to, jer će je polizati. Ne izgleda kao tipična rana... glatka je i bijela, jako rijetko primijetim krv i to na njenom čebetu, ne direktno na rani, mislim da je sad veća nego na početku. Ne vidi se spolja, samo odozdo, bilo da leži na leđima ili da se ja sagnem s namjerom da je vidim. Jede normalno, i dalje se igra, sad ima mačiće stare mjesec dana, oni su potpuno zdravi, a ona se oporavila...

Što se tiče posjeta veterinaru, kad sam je dobila (bila je mače, staro otprilike 4 mjeseca), bila je prehlađena pa smo je liječili antibioticima, (od tada nikada više nije imala zdravstvenh problema) i par puta je primila injekciju koja je zamjena za kastraciju, nije primala nikakve vakcine. Uglavnom boravi u kući s nama (pa se bojim da to nije nešto što se prenosi na ljude), osim kad se omaci pa je napolju, u kučici za mačiće, dok ne odrastu dovoljno da ih može ostavljati same i opet ide u kuću kod nas. Prilično je dugo pitanje i vjerovatno sam Vam dala i nepotrebne informacije, ali bojim se za nju... Hvala. Andrijana

O: Svakako Vas moram uputiti u veterinarsku ambulantu na pregled. Naime, simptomi koji opisujete u Vaše ljubimice ne upućuju na ranicu (obično je u boji nijansa tamno do svijetlo crvene sa vidljivim prekidom kontinuiteta sluznice ili kože, oštro ograničenih ili blago neravnih rubova a ukoliko se ne zakomplicira sekundarnim bakterijskim infekcijama neminovno dolazi do zaraštavanja kroz 10 do 14 dana), već na mnogobrojne druge zdravstvene probleme. Sa sličnim simptomima najčešće se javljaju virusne infekcije sluznice usta (tzv. čirevi sluznice usta), zatim, reakcija na iritaciju, deficijenciju vitamina te autoimunosnu bolest.

Virusna infekcija - najčešća sa manifestacijom u usnoj šupljini (ali popraćeno i slinjenjem i neugodnim mirisom iz usta), uzrokovana je Calici virusom. Ovaj virus uzrokuje čireve na desnima, jeziku, usnama, gornjem nepcu, grlu i plućima, a smatra se i jednom od najopasnijih virusnih infekcija gornjeg dišnog sustava u mačaka. Ova virusna bolest češća je u mačića, ali s ozbiljnijim simptomima poremećaja općeg zdravstvenog stanja i čestih komplikacija upalom pluća. No, nije rijetka pojava u odraslih mačaka gdje su simptomi mnogo blaži, no svakako je potrebna terapija kako se stanje ne bi zakompliciralo upalom pluća te posljedičnim uginućem. Calici virus može biti prisutan kod odrasle mačke mjesecima pa čak i godinama sa povremnom manifestacijom bolesti tijekom života mačke. Zatim, mačji herpes virus je slijedeći po učestalosti uzroka infekcije gornjih dišnih puteva, a ujedno iskazuje slične vidljive simptome iako čirevi u usnoj šupljini nastaju nakon pojave iscjetka iz nosa i očiju. Navedenim infekcijama liječenje je vrlo slično: antibiotska teapija za suzbijanje sekundarnih bakterijskih infekcija, vitaminska potporna terapija te nadoknada tekućine ukoliko je potrebno.

Slijedeće, iritacija - može biti uzrokovana lizanjem kućnih biljaka ili bilo kojeg kemijskog sredstva za čišćenje koje upotrebljavamo u kućanstvu ili sl. O otrovnim biljkama pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Autoimunosna bolest - uzrokovana je proizvodnjom protutijela prema stanicama organa vlastitog tijela. Usta su jedna od najčešćih mjesta na tijelu gdje se manifestira autoimunosna bolest. Pojava čireva u ustima posredovanih imunitetom naziva se stomatitis. Ovo je vrlo ozbiljna bolest koja uzrokuje periodontalnu bolest, a koja pak dovodi do zatajenja funkcije unutrašnjih organa. Stomatitis se najčešće liječi antibitoskom terapijom u svrhu prevencije sekundarnih bakterijskih infekcija te smanjenja upale, a ponekad je indicirano i vađenje zahvaćenih zuba. Potonje se čini iz razloga što je najčešće tkivo zahvaćeno patološkim promjenama ligamenti kojima je zub učvršćen. Jednom kada se i ti ligamenti odstrane dolazi do potpunog izliječenja bolesti.

Zatim, o pojavi eozinofilnog granuloma u mačaka pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Treba spomenuti i pojavu čireva u usnoj šupljini kao posljedicu deficijencije B vitamina pa je tako indicirano oplemeniti prehranu mačke vitaminsko-mineralnim dodacima kroz dulji vremenski period (oko 3 do 4 tjedna). Osim B vitamina, važnu ulogu u usnoj šupljini ima C vitamin koji jača vezivno tkivo i sudjeluje u održavanju imuniteta te omega-3 nezasićene masne kiseline pokazale su protuupalni učinak u sluznici usne šupljine čime smanjuju bol i omogućavaju brži oporavak. Preporučila bih Vam Pfizer VMP pastu za mačke, Suplexan Agisan Biocondikan tablete, Beaphar Top 10 vitaminske tablete te Beaphar Multivitaminsku pastu, Ebi-vet Multivitaminske tablete ili pastu i Gimpet Multivitaminsku pastu. Navedene možete pronaći u Pet centar trgovinama.

Sva navedena stanja ne smatraju se zoonozama, no, u svakom slučaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti i zdravlja svoje ljubimice savjetujem Vam odlazak kod veterinara. Isti će biti u stanju procijeniti trenutnu zdravstvenu situaciju na osnovu pregleda te Vas savjetovati o potrebnoj terapiji i daljnoj njezi i prognozi stanja.

Calici virusna infekcija se vrlo uspješno prevenira redovitim cijepljenjem jednom godišnje pa bih Vam savjetovala da Vašu ljubimicu preventivno zaštitite od iste ali i drugih zaraznih bolesti kada u potpunosti ozdravi.