Povratak

Ranica u uglu usta mačka - eozinofilni granulom (indolentni ulcer)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj mačak je star 4 god, kastriran, ima oko 7 kg, redovito cijepljen. Jede normalno, razigran je... Ali ima neku ranu na lijevoj strani, u kutu usana, koja izgleda kao herpes (crveni se i mačak ima neugodan miris iz usta ). Koristila sam i herplex, virolex, violet plavilo, corsodyl i ništa mu ne pomaže. Veterinar mu je dao injekciju convenia i liječio ga kao da ima virusni rinotraheitis, ispostavilo se da to nije točna dijagnoza. Kada mu stavim neku od navedenih krema izgleda kao da prolazi sve dok se ne stvori krasta i onda ju on svojim lizanjem otkine i opet sam na početku. Da li mi Vi možete dati neki savjet kako da sama probam to izliječiti?  Može li se mačkama preko krvi vidjeti u čemu je problem? Hvala, Doris

O: Na koži mačaka, uključujući i usne, ponekad se javljaju promjene koje zovemo eozinofilni granulom kompleks. Radi se o sindromu koji nastaje kao posljedica preosjetljivosti, tj. alergijske reakcije.

Najsličniji onome što ste Vi opisali je indolentni ulcer, koji i predstavlja najčešću formu eozinofilnog granuloma. On se nalazi na rubovima usana, često u kutovima i dobro je ograničen, a uz njega se mogu javiti i drugi simptomi, ali češće egzistira izolirano od drugih dijelova tijela.

Smatra se da nastaje vezano za alergije i da značajnu ulogu imaju uobičajeni uzročnici alergijskih reakcija, kao što su buhe, pojedine komponente hrane i druge supstance.

Ostale forme ovog kompleksa su još eozinofilni plak (koji se javlja između stražnjih nogu, na trbuhu, oko repa i ponekad leđima) te eozinofilni granulom (koji se javlja na različitim dijelovima tijela, poput usne šupljine, šapa, glave).

Liječenje uključuje primjenu kortikosteroida, a dužina primjene ovisi o vrsti preparata i o uspjehu terapije.