Povratak

Dirofilarioza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, živim u Istri i s obzirom na sve češće natpise u novinama kako u Istri prijeti dirofilarija, molim Vas da mi odgovorite kolika je realna opasnost da se moj pas zarazi, prenose li je samo komarci ili se može prenijeti i sa drugog psa, koji su simptomi, može li se pas izliječiti i kolika je smrtnost, što trebam napraviti da bi prevenirala zarazu? Interesira me i u čemu je razlika između srčanog crva i potkožnog crva (u novinskom članku se koriste ovi termini). Živim u gradu gdje se redovito provode zamagljivanja protiv komaraca, vrlo rijetko moj pas šeta po šumi (pogotovo ne sad kad je još dosta toplo).
Zahvaljujem, Ksenija

O: Dirofilarioza je ozbiljna i potencijalno kobna parazitarna bolest uzrokovana larvalnim oblikom parazita (mikrofilarije) i odraslim oblicima parazita Dirofilaria immitis, odnosno, Dirofilaria repens. Parazit Dirofilaria immitis uzrokuje bolest srčanog crva (heartworm disease), a Diriofilaria repens subkutanu dirofilariozu.

Dirofilaria immitis (često zvani i srčani crv) pripada razredu Chromadorera. To je dugačak i tanak parazit koji se u svom domaćinu može pronaći u desnom ventrikulu (desna klijetka) te u pulmonalnim arterijama pasa i mačaka. Za razliku od nje, D. repens uzrokuje pojavu malih, bezbolnih potkožnih oteklina (nerijetko migrirajućih) koje nastaju kao posljedica prisustva odrasla parazita.

Sama bolest je kronična tijeka, a prati je klinička slika koje se postepeno razvija u sve ozbiljniju bolest. Kod manjih pasmina pasa češće se pojavljuje teži oblik ove bolesti. Ta se činjenica dovodi u vezu s anatomskim razlikama ljubimaca (manji ljubimci imaju manje srce i krvne žile pa je i manja invazija dostatna za pojavu težeg oblika bolesti ).

Klinička slika parazitarne invazije s uzročnikom D. immitis varira te se može podijeliti u lakši i teži oblik. Također, poznati je i sub-klinički oblik ove bolesti u kojem nisu prisutni klinički znakovi bolesti.

Lakši oblik bolesti prate znakovi smanjene kondicije ljubimca te pojave kašljanja (u manjoj mjeri), najčešće prisutne za vrijeme pojačane aktivnosti ljubimca. Ponekad je moguće uočiti i znakove lakše anemije.

Teži oblik prate znakovi gubitka tjelesne težine, gubitka kondicije ljubimca, izrazita smanjenost aktivnosti ljubimca, učestali kašalj, ubrzano disanje te izrazita anemija. Također, može se uočiti i plućna tromboembolija, eozinofilija, trombocitopenija, glomerulonefritis, proteinurija,...

Liječenje je dugotrajno i neizvjesno, jer neki od lijekova bolje djeluju na odrasle parazite, a neki na mikrofilarije. Preparati koji se koriste u liječenju su veoma agresivni, te je potrebno poduzeti sve mjere kako bi se umanjila mogućnost daljnjih komplikacija i pojave nuspojava liječenja (potporna terapija i redovite kontrole).

Prenosioci i posrednici ove bolesti, odnosno njenog uzročnika (Dirofilaria immitis), su komarci iz roda Phlebotomusa (papatači, nevidi). Smatra se da od unosa uzročnika u tijelo domaćina pa sve do pojave prvih znakova bolesti, može proći i do 6. mjeseci.

U nekim područjima bolest je endemska, vezana uz sezonu odnosno aktivnost papatača (npr. na sjeveru Italije).

Ovisno o klimatskim promjenama, ovi komarčići aktivni mogu biti i prije svibnja pa do prosinca, odnosno, period se može isto tako i smanjiti.

Ljubimce možemo zaštititi na način da ih tijekom noći ne puštamo van stana ili kuće te ih tretiramo repelentima i insekticidnim preparatima. Također, bilo bi potrebno tretirati pse preparatima najmanje mjesec dana prije odlaska u kritična područja i mjesec dana po dolasku iz navedenog područja. Ova bolest je evidentirana u mnogim zemljama, kao i u Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Grčkoj, Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Turskoj te u SAD-u, Argentini, Brazilu, Meksiku, Maleziji, kao i u mnogim afričkim državama.

Od preparata možete koristiti, npr. Advocate ampule (Bayer), u redovitim mjesečnim intervalima tijekom perioda najveće aktivnosti papatača, odnosno sve do najmanje mjesec dana nakon zadnjeg izlaganja istim. Posebna napomena je da navedeni preparat djeluje na ličinke D. immitis L3 i L4 koje su invazioni oblik i prelaze prilikom uboda komarčića u novog domaćina odnosno psa. Ujedno, aplikacijom Advocate ampule svoga psa štitite od buha, pauši, ušnih šugaraca, sarkoptesa, demodikoze i od invazije želučano-crijevnim nematodima (gliste).

Prilikom nanošenja gore navedena preparata, potrebno je pridržavati se određenih naputaka proizvođača. Oni obuhvaćaju minimalno dva dana prije nanošenja, odnosno tjedan dana po nanošenju, izbjegavati kupanje i močenje ljubimca. Naime, na takav način osigurat ćete svom ljubimcu optimalno vrijeme potrebno da se djelatna tvar iz preparata resorbira i zadrži u organizmu određeni vremenski period, period koji navodi sam proizvođač.

Također, možete koristiti i antiparazitski ovratnik Scalibor (Intervet) koji štiti psa od invazije buhama tokom 4 mjeseca, od krpelja tijekom 6 mjeseci te ima repelentno-insekticidni učinak na navedene prenosioce dirofilarije - papatače tijekom 5-6 mjeseci nošenja iste ogrlice (ovratnika). Ogrlica će imati pun učinak nakon 7. dana nošenja, ali joj se učinak smanjuje prečestim kupanjem i močenjem psa.