Povratak

Mokraćni kamenci u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije 9 mjeseci kod psa sam primjetila da pred kraj mokrenja izađe par kapi krvi. Nakon što je bio na terapiji antibiotika nekoliko mjeseci, izmokrio je mali kamen. Nadala sam se da je to završilo. No, jedanput mjesečno kod psa se javi krv u mokraći. Tako to traje 9mjeseci. Pas je bio na rendgenu i ništa se nije vidjelo. Dva mjeseca je dobivao i dijetnu pastu za sprječavanje nastajanja novih kamenaca. No, prije par dana izmokrio je još jedan mali kamen. Moram napomenuti da se pas ponaša normalno. Jede, igra se i ne pokazuje nikakve znakove bolesti. Zanima me je li normalno da to tako dugo traje i da toliko ima kamenaca,  a da se nisu mogli vidjeti  na  rendgenu? I može li se  ikako,  i s kojom hranom,  utjecati na

sprječavanje nastajanja novih kamenaca, i je li u pitanju nešto ozbiljnije, pošto pas mokri u prosjeku jedanput mjesečno krv već 9 mjeseci?
Unaprijed zahvalna, Irma

O: Mokraćni kamenci mogu nastati u bilo kojem dijelu mokraćnog susutava, međutim, kod pasa u najvećem broju slučajeva riječ je o kamencima u mokraćnom mjehuru. Znaci koji upućuju na njihovo postojanje su krv u mokraći, češće mokrenje male količine mokraće, napinjanje i ostajanje u položaju za mokrenje duže vremena. Neki psi ližu genitalno područje češće, a neki psi ne pokazuju nikakvih znakova.

Većina kamenaca se može vidjeti na rendgenogramu, ali ponekad je moguće i da nisu vidljivi.

Kamenci nastaju mikroskopski vidljivim taloženjem mineralnih kristala, koji se spajaju i počinju formirati veću tvorbu.

Nekoliko je vrsta ovih kamenaca ovisno o njihovom kemijskom sastavu. Struviti su najčešći, a smatra se da su šnauceri i jazavčari nešto više skloni njihovom nastanku. Uratni kamenci su najčešći u dalmatinera jer oni imaju genetski nedostatak nekih jetrenih enzima koji pretvaraju mokraćnu kiselinu u alantoin; ovi kamenci se također javljaju u slučajevima oboljenja jetre. Ipak, smatra se da su 25% kamenaca kod dalmatinera struviti. Cistinski urolitni kamenci nastaju vezano za defekte u bubrežnoj resorpciji aminokiselina cistina i lizina i najčešće se javljaju kod mužjaka. Kalcij-oksalatni kamenci nastaju kada je pojačano izlučivanje kalcija ili oksalata.

Važno je znati o kojem tipu kamanaca se radi jer to će utjecati na tretman životinje. Potrebno je izvršiti pregled sedimenta mokraće, tj. kristala, kao i odrediti ph.

Struvitni kamenci mogu se eliminirati i kasnije držati pod kontrolom primjenom adekvatne dijete. Ona mora sadržavati nižu razinu proteina, fosfora i magnezija, osim toga struvitni kamenci nastaju u alkalnoj mokraći pa, ako se radi o gotovoj mediciniranoj hrani, ona ujedno i zakiseljava mokraću. Obično takva hrana sadrži i dosta NaCl, kako bi psi uzimali više vode i na takav način evakuirali kristale. Kalcij-oksalatne urolite se može samo kirurški odstraniti.

Postupak sa bolesnom životinjom ovisi o tome da li su mokraćni putevi začepljeni pa prijeti opasnost od daljnjih, po život opasnih, komplikacija ili se radi oblažim simptomima koji se mogu konvencinalno rješiti.

Mediciniranu hranu kojom se uspješno može prevenirati poteškoće sa urolitima proizvode Eukanuba, Royal Canin i Hill's pa Vam preporučam da sa svojim veterinarom razgovarate o tome.