Povratak

Njemački bokser - rast i razvoj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Molim vas da mi kažete do kada rastu štenci njemačkog boksera te koja je njihova prosječna visina i težina s obzirom na mjesece starosti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Lijepi pozdrav,
Božidar


O: Težina odraslog mužjaka navedene pasmine je 30 do 32 kg, a težina ženki 25-27 kg; visina mužjaka je  57-63 cm, a ženki 53-59 cm.

Teško je točno procjenjivati težinu, a osobito visinu, jer postoje individualne razlike u tome koliko bilo koja pasmina dobiva na tjelesnoj težini. Postoje razlike između pojedinih pasmina, no i između spolova, kao i pojedinih legala. Na rast i razvoj utječe itakođer prehrana te zastupljenost vitamina i minerala u hrani, kao i prisutnost crijevnih parazita.

Naime, u prosjeku bokseri kote oko 6-8 štenaca, po rođenju prosječne tjelesne težine do 0,5 kg. Tijekom narednih 8 tjedana intenzivna rasta i razvoja štenaca, smatra se da oni postepeno mogu dobivaju oko 1 kg tjedno. Stoga, prosječna tjelesna težina štenca velikih pasmina oko 8 tjedana starosti kreće se između 5 i 7,7 kg. Od 8. tjedna starosti pa sve do 6. mjeseca starosti štenca njihova tjelesna težina se  mijenja uz utjecaj navedenih čimbenika. Tako, bokser sa 6 mjeseci starosti ima negdje između 22 i 28 kg tjelesne težine.

Psi ove pasmine pripadaju u skupinu velikih pasa i rast je kod njih intezivan do navršenih 15 mjeseci starosti, kada prestaju s rastom i razvojem pa se mogu početi hraniti s hranom za odrasle pse.