Povratak

Proces dehelmintizacije Caniverm tabletama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Zanima me koliko vremenski traje čišćenje tj izbacivanje parazita nakon uzimanja tablete? Imamo štene njemačkog boksera, čišćen je prije prvog cijepljenja,  i prije 4 dana smo mu dali četvrtinu Caniverm tablete (ubrzo idemo na drugo cijepljenje). Izmet je odmah postao rjedji, medjutim i dalje ima proljev. Ponašanje mu se ne mijenja, ima dobar apetit, zbog proljeva smo mu uglavnom davali rižu s piletinom ili rižu u kombinaciji sa vlažnom psećom hranom tako da je malo smršavio. Medjutim pije normalnu količinu tekućine, ne povraća i vrlo je dobrog raspoloženja. Hvala. Alma


O: Caniverm tablete su tablete protiv unutarnjih parazita u pasa, mačaka i drugih mesojeda čije su djelatne tvari febendazol, piorantel i prazikvantel. U osjetljivim nematodima fenbendazol koči polimerizaciju tubulina i stvaranje mikrotubula. Posljedično u oblićima nastaju strukturni i metabolički poremećaji, iscrpe se pričuve energije, te uginu u roku 2-3 dana. Pirantelembonat kolinergični je agonist koji u osjetljivih nematoda uzrokuje neuromuskularnu blokadu i spastičnu paralizu. Nakon dehelmintizacije psi i mačke crijevne obliće izbacuju peristaltikom. Prazikvantel u kutikuli trakavica povećava propusnost staničnih membrana za ione kalcija, te se jave nekontrolirane kontrakcije i paraliza cestoda.



Nakon davanja prazikvantela većina trakavica ugine, a domaćin ih probavi. Stoga se u izmetu malokad nađu cijele tenije, skoleksi ili dijelovi strobile.
S obzirom da djeluje samo protiv odraslih jedinki preporuča se za dva tjedna ponoviti davanje tablete. Nakon dehelmintizacije uputno je sakupljati i neškodljivo uklanjati izmet psa. O uzrocima mekane stolice u pasa možete pročitati na Meka stolica udomljenog psa, Mekana stolica, Mekana stolica i osjetljivost labradora.

O proljevu kod psa možete pročitati na Proljev. Psa treba obavezno staviti na dijetu za probavne probleme kod psa.
Dok je god mekana stolica ili proljev nije uputno cijepljenje psa dok se ne ustanovi uzrok.