Povratak

Trovanje psa pužomorom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Uginuo mi je psić star samo 6 mjeseci zbog trovanja pužomorom kojeg je našao u šetnji. Nakon što sam uvidio što je napravio, odmah sam ga hitno odveo veterinaru, ali su nažalost napadaji i konvulzije počele odmah i jako oslabile psa. Proveo je 14 sati u veterinarskoj ambulanti primajući standardne terapije koje se koriste u ovakvim slucajevima. Nažalost, iscrpljen neprestanim napadajima i grčevima izdahnuo je nakon 14 sati junačke borbe. Molim Vas. možete li mi reći je li moj psić patio tih 14 sati jer su mi rekli u ambulanti da njegovo tijelo pati, ali da on nije toga svjestan te da se nalazi u stanju sličnom komi. Očajno tražim nekakvu utjehu pa Vas molim da mi opišete to stanje u kojem je moj psić bio tih 14 sati.
Srdačan pozdrav, s poštovanjem.

O: O trovanju pasa "pužomorom" opisao je kolega Dino Karakaš, dr. vet. med. u ranije objavljenom odgovoru Trovanje pužomorom. Većini otrova za puževe osnova je metaldehid kojeg trovanje karakteriziraju grčevi u trbuhu, napadaji, povraćanje i u konačnici uginuće.

Metaldehid je otrov koji je vrlo toksičan ako se inhalira, a nešto manje toksičan ako se unese ingestijom. Simptomi trovanja mogu biti vidljivi već nakon 1-3 sata s teškom trbušnom boli, povraćanjem, konvulzijama i komom. Metaldehid je toksičan za sve sisavce i ptice, ali ne i za vodene organizme, a u okolini se brzo razgrađuje.

Otrov za puževe najčešće je u obliku peleta od posija ili mekinja, često obojan plavom bojom, a obično sadrži 4 i manje % metaldehida. Prosječna količina otrova fatalna za psa je varijabilna, sa najnižom količinom od 100 mg/kg pa sve do 1000 mg/kg tjelesne težine psa. Ugrubo, radi se o količini od samo jedne jušne žlice otrova za puževe. Za mačke je pak najniža razina otrova s fatalnim ishodom dvostruko veća po kg tjelesne težine, što znači količinski nešto manje od čajne žličice.

Glavni način djelovanja ovog otrova ili njegovih metabolita je depresija ili pak ekscitacija središnjeg živčanog sustava. Metaldehid se brzo resorbira u opću cirkulaciju iz probavnog sustava, nakon čega uslijedi razgradnja u organizmu do tvari acetaldehid, kemijskog spoja koji ima narkotička svojstva. Ovaj spoj vrlo lako prelazi barijeru krvih žila i moždanog tkiva, a kao dokaz tome je učinak na razinu svijesti u životinja. Stoga, uginuće uslijed trovanja metaldehidom općenito rezultira prekomjernom depresijom centara u mozgu odgovornih za normalno funkcioniranje respiratornog i vazomotornog sustava, odnosno ne može se govoriti o patnji s obzirom na to kako je u tom trenutku ljubimac u besvjesnom stanju.

Vjerujem da je u ovakvim slučajevima teško pronaći utjehu. Voljela bih Vam dati i neki savjet kako lakše prebroditi gubitak ljubimca, no mogu Vam poželjeti samo mnogo snage i unutarnjeg mira.