Povratak

Uklanjanje krpelja s kože psa / Zaštita od krpelja i ostalih vanjskih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Želio bih vam postaviti nekoliko pitanja u nadi da ćete znati odgovor! Imam psa,  ženku. Ona je stalno vani ili u boksu ili trči oko kuće i po ulici i kada su počele ove vrućine počela je dobijati krpelje. Čim smo ih uočili, skinuli smo sve i kupili joj novu ogrlicu protiv parazita, no to joj nije pomoglo. Sada na uhu ima jednog vrlo velikog krpelja i sve više malih te nam ne da da ga pokušamo skinuti. Jako cvili. Zanima me da li možda znate ima li neki sprej kojim bi se krpelji mogli našpricati da otpadnu s njenoga tijela? Da li ampula pomaže samo da na psa ne idu paraziti ili služi i kada pas ima krpelje ili tako nešto da otpadnu?
Hvala vam na pomoći,  Filip

O: U slučaju da na kujici pronađete krpelja, a djelovanje pareparata je pri isteku ili je ono oslabljeno (npr. ako se kujica dosta kupala u vodi ili ste je više puta oprali šamponom), morate sami iščupati krpelja pomoću pincete.

Ako glavica krpelja slučajno ostane u koži, to mjesto treba dezinficirati i mazati antibiotskom kremom tijekom par dana. Nemojte sami vaditi ostatke krpelja jer možete izazvati infekciju kože i zakomplicirati zdravstveno stanje kože te radije odvedite kujicu u veterinarsku ambulantu gdje će joj stručno odstraniti zaostali dio krpelja.

Ukoliko se Vaša kujica buni pri pokušajima odstranjivanja krpelja, možete pokušati na način kupanja u insekticidnom šamponu (npr. Armonie Naturali šampon sa uljem neema, Pinavet šampon, HerbaMax, Beaphar insekticidni šampon) ili pokušati sprejanjem insekticidnih sprejeva na biljnoj bazi (HerbaMax, Pet soft, Canina Bio-insect shocker) direktno na krpelja. Također, možete se odlučiti i za Frontline sprej koji će kujicu, nakon jednog kompletnog sprejanja njezinog tijela, zaštititi i sljedećih mjesec dana od ivazije krpeljima i buhama.

O zaštitnim sredstvima protiv ektoparazita u pasa te krpeljima pisala je kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

Niste naveli koju ste ogrlicu stavili Vašoj ljubimici te tako moram spomenuti kako postoje one koje sadrže kontaktni insekticid kao djelatnu tvar (Scalibor) ili pak repelent (Kiltix, Amici&felici, Trixie, Ectoband, Vitafraft i sl.), vodootporne su (Scalibor i Kiltix) ili ne.

Korištenje ampule redovito (u sezoni se aplicira nova svaka tri tjedna) uvelike smanjuje rizik od zaraze psa. Također, tjedan dana nakon aplikacije ampule, psu možete staviti repeletnu ogrlicu.

Ovakve ogrlice natopljene su prirodnim biljnim uljima te odbijaju kožne parazite od pasa, čime se ujedno i smanjuje postotak zakvačenih krpelja i spriječava razvoj bolesti poput piroplazmoze.

Za dodatne informacije slobodno se obratite veterinarima Pet centra.