Povratak

Papige i biljke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Bio sam kod jednog uzgaivača papiga (rozela, aleksandra, nimfi...) koji ih drži u vanjskim volijerama. Oko volijera je posađeno mnogo bilja i ukrasnih grmova koji kroz mrežu rastu i unutar volijera. Taj mi je čovijek rekao da njegove papige uopće ne grizu to bilje. Znam da je većina cvijeća otrovna za papige pa me to začudilo. Sad me zanima koje bilje smije rasti u volijerama i koje neće naštetiti papigama. Hvala, Marsel

O: Papigice su sklone "grickanju" raznog bilja, od kojih neke vrste mogu biti i toksične.

Otrovne supstance su sve one koje unesene u organizam mogu izazvati oštećenja ili smrt. Koliko je biljka toksična ovisi o samoj vrsti biljke, o količini biljke unesene u organizam s obzirom na veličinu ptice i o vrsti ptice. Pojedine biljke su različito toksične i u različitim količinama ili su pak netoksične za pojedinu vrstu ptice, ali bez obzira na to smatraju se toksičnima i uvrštene su u tablicu toksičnog bilja.

Simptomi trovanja su različiti za pojedinu vrstu ptice, a mogu se javiti kao iritacija kože, gastroinestinalni simptomi (proljev, povraćanje) ili simptomi od strane kardiovaskularnog ili živčanog sustava. Ponekad jedni simptomi se nadovezuju na simptome od drugih organskih sustava. Stoga i terapija podrazumijeva liječenje simptoma pojedinih organskih sustava.

Biljka može biti cijela toksična ili samo njeni pojedini dijelovi (koštice, listovi, stabljika, cvijet itd.).  Toksične supstance u biljkama najčešće su oksalati, glikozidi, anatoxin A, microcistin, saponini, atropin, kofein, theobromin, teophylin, tanin, nikotin, itd.

Savjetujem Van da u volijeru smjestite samo one biljke za koje je sigurno povjerene da nisu toksične. Navest ću Vam neke vrste biljaka koje su toksične i svakako bi ih trebalo izbjegavati:

Amarilis, bršljan, paprat od šparoga, avokado, azalea, plavozelene alge, božićni kaktus, božićna zvijezda, krizanteme slonovo uho (vrsta begonije), geranije, hijacinte, imela, narcisi, oleandar, filodendron, rododendron, perunika/iris, kalatea koštice jabuke, koštice ploda i kora drveta marelice, rogačevo stablo/lažna akacija, koštice plodova trešnje/višnje (kako za koju vrstu ptice), ali i lišće i grančice, bazga (kako za koju pticu, papige podnose bobice), borovica, lišće i žir hrasta - lišće, grančice drveta i koštica ploda breskve/nektarine -iglice, grančice i sok u drvu bora, javansko drvo tisa (svi dijelovi), božikovina itd.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru