Povratak

Prepoznavanje bolesnog stanja papige / Važnost pravilne prehrane za zdravlje ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, obraćam Vam se za pomoć - Riki (2,5 godine star, tigrica) u zadnjih tjedan dana promijenio je ponašanje. Sve manje želi letjeti i izlaziti van iz krletke, jede normalno i ima urednu stolicu. Hranimo ga gotovim pripravcima za tigrice te uz malo dodatka voća ili listića peršina ili kopra. Moja obitelj mu je jedino društvo pa je naučio dosta toga pričati (20-tak riječi). Promjenu primjećujemo u vrlo učestalom spavanju, 5 minuta budnosti, 30 min sna, jedan let do prečke, spavanje, let do krletke i samostalan ulazak, hranjenje te opet spavanje. Drastično smanjena pričljivost i glasanje. Nije nakostriješen, spava s glavom zabačenom unatrag na jednoj nozi.

 Primjećujemo češće zijevanje, uvjetno povećani apetit, a postao je pomalo apatičan. Često trese krilma kao da ima neku vrstu drhtavice. Unaprijed Vam se zahvaljujemo na pomoći i savjetu.
Gen & obitelj

O: Papige u većini slučajeva, nažalost, pokazuju simptome bolesti kada je bolest već uznapredovala. Patologija ptica vrlo je širok pojam pa je nerazdvojiva od ostalih kliničkih specijalnosti te same dijagnostike kao i terapije.
 
Općenito rečeno, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su napuhnutost perja (našušurenost), nadutost, snuždenost, odbijanje hrane i vode. No, treba spomenuti i niz drugih: znakovi bolesti karakterizirani promjenama u općem izgledu ili stanju papigice - skvrčenost, sjedenje nisko na prečki, sjedenje na dnu krletke, glava stavljena pod krilo i stajanje na dvije noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promjene u ponašanju i općem stavu - inaktivnost, smanjena aktivnost ili promjene u vokalizaciji ili pjevanju, spuštena krila, napadaji, odnosno simptomi od strane živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, paraliza), prekomjerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promjene u osobnosti (npr. više agresivnija, više potištena), pojačan ili smanjen apetit ili pijenje vode, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, začep, proljev, otečenje u području voljke, gubitak tjelesne težine, iscjedak iz ustiju i drugo.

Nedostatna ishrana, neravnoteža vitamina i minerala, infekcije, stres, ozljede od udaranja u stvari tijekom letenja, samo su neki od razloga oboljenja u tigrica. Jedan od najvažnijih elemenata održavanja dobrog zdravlja tigrice je adekvatna prehrana.

Treba pomno pratiti da li ptica jede sve sjemenke u mješavini, jede li samo voće ili živu hranu i sl. Ukoliko ne jede pravilno, neophodno je u prehranu dodavati vitaminsko-mineralne dodatke (mineralni blokovi za brušenje kljuna, sipina kost, jodirana voda, "Muta vit" (Orlux) prah, "Prime" (Hagen) prah, te JBL vitamini za ptice), a naročito je ovo bitno prilikom mijenjanja perja (mitarenje). Oboljenja mogu biti uzrokovana i neadekvatnom absorpcijom hranjivih tvari iz probavnog sustava. Loša absorpcija hranjivih tvari ozbiljan je problem sa simptomima gubitka tjelesne težine, proljeva, suhe kože, gubitka ili deformacije perja, slabosti, anemije i ubrzanog zamaranja. Imunosni sustav ptica može znatno oslabiti sa starenjem i smanjiti zaštitu od bakterija, virusa, ili bolesti, stoga su vitamini poput vitamina A, C i E važni u prehrani radi poticanja opće otpornosti. U tigrica se javljaju nekoliko bolesti uslijed manjka određenih vitamina ili minerala: kseroftalmija - nedostatak A vitamina, polineuritis - nedostatak B1 vitamina, rahitis - nedostatak D vitamina uz neadekvatan omjer fosfora i kalcija, encefalomalacija - nedostatak E vitamina, guša - nedostatak joda u prehrani (najčešće se javlja upravo kod tigrica).

Osim osnovnih smjernica na što obratiti pažnju kod prehrane Vašeg ljubimca, s obzirom da je upravo prehrana izuzetno bitan faktor za zdravlje, preporučila bih Vam da ga odvedete na pregled na Veterinarski fakultet, u Ambulantu za ptice, budući su kolege specijalisti za bolesti ptica - kućnih ljubimaca, te bi Vašoj ptici možda i najbolje mogli pomoći. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u krivo vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/2390-410. U međuvremenu, možete početi sa korištenjem vitaminsko-aminokiselinskih preparata.