Povratak

Pjevajuća papiga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
pjevajuca lijeva 270x330px
Jesam li prava životinja za tebe?
Pjevajuća papiga ili raspjevana papiga (Psephotus haematonotus - Red-rumped Parrot) jako je zahvalna ptica, što zbog svoje ne prevelike veličine i svoje prijazne naravi te prijazne i umjerene pjesme. Karakterizira ih vrlo ugodan pjev, po kojem su i dobile ime. Veličinom dosežu do 28 cm, a mogu živjeti u prosjeku 15 godina pa čak i do 20 godina uz odgovarajuću skrb.

Odakle dolazim?
Pjevajuća papiga potječe iz Jugoistočne Australije, a u  Novom Južnom Walesu su jedni od najbrojnije vrste papiga.

Gdje volim živjeti?
Pjevajuće papige vole prostrane krletke, dno krletke treba biti prekriveno pijeskom (jer vole kopati), a u krletku postavite kadicu za kupanje i grančicu za grickanje. Veličina krletke treba biti min. 60x40x60 cm. Inače su dosta otporne na niske temperature tako da se bez problema mogu držati po zimi u volijerama, ali trebaju imati zaštićen prostor kako bi se mogli skloniti zbog vremenskih neprilika.

Kako sa mnom postupati?
Pjevajuća papiga vesele je naravi, društvena. U prirodi živi u paru i jatu od minimalno 100 papiga. Pripitomljavanje je lakše kod ručno hranjenih ptica,

ali dobri rezultati ne izostaju ni kod mlađih jedinki. Mogu se naučiti imitirati ljudski govor, ali mnogo lakše ispoljavaju svoje vokalne sposobnosti umiljatim pjevom. Poželjno ih je puštati svakodnevno van krletke i osigurati kupanje nekoliko puta tjedno.


Što rado jedem?

Hrane se mješavinom sjemenki za srednje velike papige, suncokretom, prosom, zobi, a od voća i povrća vole jabuku, listove i cvjetove maslačka, špinata, peršin, mrkvu. Dobro im je ponuditi sipinu kost (dobar izvor kalcija i materijal za trošenje kljuna), a povremeno i ljuske jajeta. Hrana im uvijek treba biti dostupna, kao i svježa voda.


Održi me fit i zdravim

Pjevajućim papigama treba osigurati stručnu medicinsku pomoć u veterinarskoj ambulanti ukoliko se primijeti da je neaktivna, bez apetita, nakostriješenog perja, zatvorenih očiju, vodenastog izmeta ili proljeva. Nadalje, ako ima iscjedak iz nosnica ili očiju, nepravilno diše, kiše ili povraća. Kako bi se izbjegli napadaji panike i straha u noćnim satima, najbolje je da je soba u kojoj spava mirna i zamračena, a krletka prekrivena tamnom tkaninom.

pjevajuca desna 270x330

Zdravlje
Pjevajuća papiga je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže i kljun nisu predugački
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit


Volim li društvo?

Pjevajuća papiga najviše voli društvo svojeg para, a ako bi se držale s drugim pticama, krletka bi trebala biti dovoljno velika kako ne bi došlo do međusobne agresivnosti. Za pripitomljavanje je potrebno uložiti dosta vremena i truda.

 

Popis za kupnju:

• prostrana krletka
• prečke za sjedenje
• pojilica i hranilica
• različite igračke
• gotova hrana za srednje velike papige
• poslastice
• kadica za kupanje
• vitaminski preparati
• sipina kost
• pijesak za ptice