Povratak

Zaštitna sluz / Promjena boje, izraslina na glavi, crvene točkice i crte / Kvaliteta vode i tretman bakterijske infekcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam dugorepu zlatnu ribicu. Sama je u akvariju dimenzija 30x30x20 cm. Zadnjih mjesec dana skoro je u cjelosti poprimila bijelu boju, no mislila sam da je to genetski normalno te da se događa prilikom starenja. Prošli tjedan uočila sam nekakvu izraslinu na gornjem dijelu glave. U trgovini sam saznala da trebam reagirati samo ako ima plave mrlje, koje ona nema. Nakon par dana izraslina je nestala, no na stražnjoj peraji, i to na samom rubu, pojavile su se crvene točkice, iako su male dosta su uočljive. Također, na svim perajama ima crvene crte. Pročitala sam na internetu kako to može biti znak gljivične infekcije. Možete li mi reći o čemu se doista radi i je li to točno, te ako je, kako je izliječiti? Akvarij punimo vodom iz slavine te se u njemu nalazi najobičnija plastična travčica kupljena u Pet centru. Unaprijed hvala. Martina

O: Niste naveli ništa o veličini Vaše zlatne ribice niti o njenoj životnoj dobi. Koristiti vodu iz slavite je u redu, ali vodu nikada ne bi trebalo mijenjati svu, nego samo 10% vode kroz tjedan (cca 1/3), a prije samog mijenjanja vodu treba pripremiti.

Dakle, treba koristiti preparate i sredstva koja vežu štetan klor koji se u pitku vodu stavlja i ostale moguće teške metale koji se u njoj mogu zateći. Nadalje, važno je i to koliko često mijenjate vodu, i imate li u akvariju uređaj za filtraciju vode?

Filter uvelike pomaže u održavanju akvarijske vode dulje vremena unutar povoljnih kemijskih parametara kako bi se održalo optimalno zdravlje ribice, a ujedno i produljava vremenski period za čišćenje akvarija i izmjenu vode. Svaka izmjena vode na neki način je stres za ribu, pa je itekako dobro te stresne trenutke smanjiti na nužan broj.

Ribe žive u vodenoj sredini pa stoga posjeduju "omotač" oko svojeg tijela u obliku sluzi koju luče stanice kože. Ta sluz ima višestruku ulogu, od toga da ribama omogućava lakše plivanje, zaštitnu ulogu od vanjskih utjecaja, sprječava ulazak uzročnika bolesti u tijelo. Ona je ne samo fizička, nego i kemijska prepreka jer sadrži i sastojke obrambenog sustava koji ulaze u nju iz krvotoka. U uvjetima pojačanog stresa zaštitna sluz se puno manje izlučuje, odnosno puno se lakše gubi, pogotovo na perifernim dijelovima dijela ribe kao što su peraje. Gubitak sluzi, dovodi do lakšeg oštećenja vanjskih površina tijela, te otežavaju ribi održavanje normalnog omjera vode i soli u tijelu (osmoregulaciju). U slatkovodnih riba to povećava ulazak vode u tijelo, dodatno opterećuje bubrege, povećava gubitak minerala i uzrokuje prekomjerno nakupljanje vode u tijelu.

Ovisno o svojim genima, neka zlatna ribica će promijeniti boju tijekom vremena, i to se smatra normalnim, no pigment i njegov gubitak ovise o nekoliko faktora, ponekad  može samo biti riječ o hranjenju prejednoličnom i ne toliko kvalitetnom hranom( npr. u hrani nema dovoljno beta karotena i dr. pigmenata), a nekada do gubitka boje dolazi kao posljedica razvoja bolesti.

Bolesti akvarijskih riba često su vezane za nefiziološke uvjete koji vladaju u akvarijskoj vodi, a dovode do remećenja biološke ravnoteže u akvariju. Gljivična oboljenja su gotovo uvijek sekundarna infekcija nakon parazitskih ili bakterijskih bolesti (najčešće bakterijskih). Kada je koža ribe već oštećena veoma lako će se razviti gljivična infekcija, tim više što bakterije (i one koje se normalno nalaze u mikroflori) koče njihov rast i razvoj. Promjene koje opisujete mogle bi se vezati uz razvoj bakterijske infekcije, koje se klinički očituju kao „ točke, mrlje ili pruge“, a zapravo predstavljaju oštećenja tkiva u vidu rana ili hematoma, te raspadanja tkiva, koja najčešće zahvaćaju područje oko usta i peraje.

Bitno je naglasiti da su bakterijske infekcije uglavnom rezultat loše njege. Prljava voda, visoke razine otpadnih tvari… sve su to razlozi iz kojih bi Vaša riba mogla oboliti od bakterijske infekcije. Zato je održavanje kvalitete vode najbolja prevencija.

Što se tiče izrasline, s obzirom da je nestala moguće je da se radilo o cisti, a bakterijska infekcija je samo sekundarno izbila kao posljedica  pada imuniteta ribe.  Više o izraslinama na tijelu riba pisala je i kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., u svom odgovoru Izrasline na koži ribica.

Savjetujem Vam da pokušate reducirati nepotreban stres u akvariju, pripaziti na parametre akvarijske vode te ribicu tretirajte nekim od pripravaka za liječenje bakterijskih infekcija, npr. Tetra  Gold Oomed, visoko učinkovito sredstvo protiv infekcija kod zlatnih, hladnovodnih ribica (za najčešće bolesti zlatnih ribica poput bijelih točkica, paraziti na koži i škrgama, uništene repove, gljivice ili rane) ili Sera Baktopur te  JBL Furanol. Također se može dodavati i Tetra Vital - Vitaminski dodatak za vodu koji sadrži neophodne prirodne sastojke obogaćene B vitaminom, jodom i mineralima i na taj način pomaže u oporavku od bolesti odnosno stimulira imunitet ribe.

Svakako se možete obratititi i iskusnim akvaristima u našim trgovinama za dodatna uputstva i informacije.