Povratak

Parenje i prividna ili lažna gravidnost kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam zečeve, 2 ženke i 2 muška. Parili su se. Odvojeni su u parove. U posljednje vrijeme izbacuju bijeli urin, što je to? Još nismo shvatili tko izbacuje, čini se da je ženka. A ona se parila i savila je gnijezdo, ali se nije okotila. Pomozite. Unaprijed hvala, Dajana

O: O bijeloj boji urina kod kunića pisao je kolega Ivan Marić, dr. vet. med. u tekstu Bijela boja mokraće kod kunića.

Prividna ili lažna gravidnost pojavljuje se kada dođe do ovulacije bez oplodnje pri sterilnom parenju ili zbog drugih psihičkih nadražaja (jer je kod kunića ovulacija inducirana parenjem ili nekim nadražajem). Do ovulacije u jajnicima može doći zbog nadražaja kad ženka skače i najahuje po mladuncima,pa se ne preporuča držati mlade kuniće predugo s majkom u kavezu. Do ovulacije će doći i kod mladih ženki koje se drže zajedno kad skaču jedna po drugoj, pa ih treba razdvojiti čim prijeđu dob od tri mjeseca.

Kod lažne gravidnosti isto kao i kod gravidnih ženki, nakon ovulacije se u jajnicima stvaraju žuta tijela koja svojim hormonima pobuđuju ostali reproduktivni sustav i spriječavanju daljnje tjeranje tj. stvaranje i sazrijevanje jajašaca, pa se ženka ponaša kao da je bređa iako to nije.

Pri pravoj gravidnosti žuta tijela se u jajnicima održavaju i nakon šesnaestog dana po oplodnji pod utjecajem hormona iz posteljice. U lažnoj gravidnosti nema placente niti njezinih hoirmona pa žuta tijela na jajnicima degeneriraju i ženka se nakon šesnaest dana počne ponašati kao da će se kotiti tj. čupaju dlaku, prave gnijezdo, a mliječne žlijezde mogu čak i lučiti nešto mlijeka. Lažna gravidnost traje 16-18 dana, za koje vrijeme nije moguća ponovna oplodnja. Nakon tog razdoblja ženka bude vrlo plodna i svaki slabo izraženi znak kao da će se kotiti, između šesnaestog i osamnaestog dana nakon parenja, treba iskoristiti  kao povoljnu priliku za ponovno parenje ženke.

Usprkos tome što svako neplodno parenje ne mora imati za posljedicu lažnu gravidnost, u nekim stadima postotak parenja koji imaju za posljedicu lažnu gravidnost je visok, pa čak i viši od jedne trećine parenja.

Neki uzgajivači smatraju da bi se pojedini slučajevi lažne gravidnosti mogli spriječiti dvostrukim (drugim) skokom, najviše 5 sati poslije prvog. Neki komercijalni uzgajivači kunića koriste se čak i rezervnim mužjacima za taj drugi skok.

Kako je ženka u vrijeme okotnje pod stresom i u stanju razdraženosti, svaka nepotrebna uznemiravanja od strane pasa, djece, buka česti su uzrok prerane okotnje, pa čak i kanibalizma odnosno uznemiravana ženka može pojesti svoj okot. Mačka, štakor ili lisica također mogu pojesti leglo. U nekim slučajevima je kanibalizam uzrokovan i  neodgovarajućom i lošom hranidbom. Drugi je uzrok kanibalizma nedostatak vode.

I negravidne ženke znaju npr. kod velikih vrućina čupati vunu sa sebe.

Potrebno je ustanoviti uzrok zašto nije bilo okota, osigurati kvalitetnu hranu, dovoljno vode i mira pri očekivanju okota.