Povratak

Odabir, opremanje i održavanje akvarija za zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Prije par dana kupio sam u Pet centru ribicu (karas crveni komet) i smjestio je u 10 l akvarij. Nisam uzimao nikakve filtere niti sl. stvari pa me zanima što bi mi trebalo sve za održavanje kakvoće vode u akvariju i kako to izvesti. Hvala na odgovoru. Marko

O: Zlatne ribice su svakako među popularnijim ribama koje se drže u kućnim akvarijima, a uz pravilnu i adekvatnu opremu, mogu biti dosta jednostavne za održavanje.

Kako bi zlatna ribica bila zdrava najvažnije joj je osigurati dovoljno svježe i čiste vode. Idealna temperatura za njihovo držanje je 18–20° C pa za početak svakako savjetujem da si nabavite termometar kojim ćete moći redovito kontrolirati temperaturu. Ukoliko ona previše poraste, dolazi do smanjenja koncentracije kisika u vodi što može uzrokovati ozbiljna oštećenja živaca i srca te oslabiti imunološki sustav zbog čega će ribica biti podložnija različitim oboljenjima.

Što se tiče čišćenja vode i održavanja akvarija, jedna varijanta je da mijenjate 30% vode mjesečno, a druga da mijenjate 10% vode jednom tjedno s time da to vrijedi ukoliko imate i filter u akvariju. Njegova je uloga prvenstveno da održava čistu i zdravu okolinu za Vašu ribicu odnosno da sprječava nakupljanje otpadnih tvari i stvaranja toksina.

Detaljnije savjete o izmjeni vode u manjim akvarijima možete pročitati i u prethodno objavljenom odgovoru Izmjene vode u malom akvariju. Budući da ste naveli kako imate akvarij od 10 l, savjetujem Vam da nabavite i neki manji filter kao što je Aqua Szut mini N 250l/h za akvarije od 5 do 20 litara.

Od ostale opreme za akvarije, osim filtera, važno je još svakako spomenuti i pumpe za zrak, grijače i rasvjetu, no navedeno se koristi u akvarijima s ipak nešto većom litražom. Ukoliko planirate u budućnosti nabaviti društvo Vašem karasu, svakako vrijedi razmisliti i o većem akvariju s kompletnom opremom. Detaljne informacije o slaganju, osnovnoj opremi te održavanju akvarija možete saznati u odgovoru naslovljenom Akvaristika za početnike, osnove o slaganju i održavanju akvarija.

Svakako ne zaboravite i pravilnu te raznoliku prehranu, koja može znatno produžiti životni vijek ribice odnosno ojačati njezin imunološki sustav. Više informacija o prehrani te općenito brizi za zlatne ribice možete naći u našim odgovorima Rast riba i uvjeti u akvariju / prehrana zlatnih ribica i intenzitet boje te  Briga oko zlatne ribice.